digitalizáció és a robotika

2021.10.20. 17:49

Magyar-szerb konferencia az ELI-ben

Innovatív cégvezetőknek és fiatal kutatóknak rendezett K+F konferenciát szerdán Szegeden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben.

K. A.

A rendezvény célja a technológiaváltással, az ipar 4.0-s kérdésekkel kapcsolatos konkrét vállalati problémák megoldása, fiatal kutatók, tanácsadók, üzleti közösségek és cégvezetők közösségi intelligenciáját használva. A konferencia tematikája az Ipar és az Üzlet 4.0 témakörében felvetett vállalati kérdésekre épült, megszervezését támogatta az EU egy magyar–szerb projekten keresztül.

– Az ipar 4.0, a digitalizáció és a robotika gyorsvonatként dübörög mellettünk. És aki nem száll fel, előbb-utóbb lemarad, aztán meg egyszer csak kimarad a piaci versenyből. A vonatra felszállás, tehát a bevezetés kérdései azonban ugyanúgy sok kérdőjelet vetnek fel, mint ahogy az út maga, a használt technológiák, azok szervezeti és stratégiai következményei vagy a célállomás. Azaz, hogy meddig lehet eljutni a technológiaváltással, mi lehet a várt eredmény vállalati működésben, K+F-ben és a gazdasági szerkezet változásában – írták a szervezők.

A konferencia részvevői a lézerközpontban. Fotó: CSMKIK

A konferenciát Üzlet 4.0 vállalati perspektívából Kőkuti Attila, a kamara elnöke nyitotta meg, majd Szabó Gábor, a lézerközpont első embere beszélt az akadémiai és vállalati összefogás fontosságáról. Határon túli együttműködés – fejlődési pontok a technológiaváltás korában címmel Gogolák László, az SZTE Mérnöki Karának főiskolai docense, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola főiskolai tanára tartott előadást.

Kerekasztal beszélgetést is szerveztek a szakma kiemelkedő képviselőivel, délután pedig szekcióülésekkel folytatódott a program, amelynek opcionális része volt egy különleges bejárás az ELI-ALPS lézeres kutatóintézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában