Fábiánsebestyénen értékelte az agrárium helyzetét Farkas Sándor miniszterhelyettes

2021.11.19. 17:34

Kihívás volt a növénytermesztőknek 2021

A hagyományokhoz hűen idén is mezőgazdasági évértékelőre várta a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. a térség legjelentősebb agrárüzemeinek, forgalmazóinak, hitelintézeteinek vezetőit és a polgármestereket. Az ágazat helyzetét Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő vázolta.

Kovács Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Török János

Farkasné Márton Katalin, a Kinizsi 2000 Zrt. vezérigazgatója megnyitóbeszédében kiemelte, a rendezvény célja, hogy megvizsgálják a közigazgatási környezetben milyen változások történtek az elmúlt egy évben.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője szerint nehéz esztendőt hagy maga mögött a mezőgazdaság,

– Magyarországon 5 millió 47 ezer hektár mezőgazdasági terület található, aminek 82 százaléka szántó. Ez az év minden növénytermesztő számára kihívás volt, sőt, már tavaly ősszel kezdődtek a gondok, amikor komoly csapadékhullám után késve lehetett elvetni az őszi kalászosokat. Ez az egész tavaszi időszakra rányomta a bélyegét. 121 év távlatában ez a nyár volt a legmelegebb, hatalmas aszállyal, hiszen mindössze 16 milliméter csapadék hullott. Az a csoda, hogy mégsem születtek olyan rossz terméseredmények – mondta Farkas Sándor.

Őszi kalászost 1,5 millió hektáron termesztettek a gazdálkodók, amelyről 8 millió tonna gabonát takarították be.

Némi terméstöbblet is keletkezett, ami exportra megy. Az őszi betakarítások során már nagyon érezhető volt az aszály hatása. Az egymillió hektáros kukoricaterületen 6 millió tonna termést értek el a gazdák, ami 2 millióval kevesebb egy átlagos évnél. Napraforgó 1,7 millió tonna termett, 26 tonna/hektáros átlaggal. A 63 ezer hektáros szójaterületről 164 ezer tonna termést takarítottak be, a területet és a mennyiséget is növelni szükséges.

Fotó: Kovács Erika

Farkas Sándor kiemelte, az ágazatot rendkívül komoly piaci hatások érték, mint például az üzemanyagárak növekedése, a műtrágya extrém mértékű áremelése, vagy az adalékanyagok hiánya. Ez azt eredményezte, hogy 30 százalékkal emelkedtek a gabonaárak, a növénytermesztés üzemi eredménye pedig átlagosan 43 százalékkal csökkent.

A zöldségágazat megfelelő támogatások mellett csökkenő termőterületen ugyan, de hozta az elvárt szintet.

– Az ágazatból ma, Magyarországon mintegy 300 ezer család él. Ezért is fontos, hogy ezt a szegmenst minél jobb pozícióban tartsuk. Ehhez többek között a hűtő- és a feldolgozóipar hiányosságait meg kell szüntetni – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában