Helyi gazdaság

2022.02.10. 11:12

Nehéz esztendő várhat a gabonatermesztőkre

Csaknem ötven százalékkal magasabb árszinten kezdték az évet a legfontosabb gabonafélék tavalyhoz képest az árutőzsdéken. Ez látszólag kedvező helyzetbe hozza a hazai termesztőket, ám a bizonytalan piaci helyzet, a felfutó gabonaimport lehetősége és a növekvő termelési költségek miatt csökkenhet a termesztés jövedelmezősége. Egy két megyében is gazdálkodó ter­mesztő szerint sem lehet tudni, mi lesz fél év múlva.

Kovács András

Nem lehet biztosra menni a kalászosnál és a kukoricánál sem. Archív fotó: Karnok Csaba

Januárban Magyarországon az étkezési búza tonnájának termelői ára 98 900 forint volt, a takarmánykukoricáért 87 700 forintot adtak. Előbbi 47, utóbbi pedig 44 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. 

 

A jelentős áremelkedés számos világpiaci okra vezethető vissza: kevesebb termést tudtak betakarítani, a bizonytalanságot növelték a koronavírus-járványt kísérő logisztikai problémák is. Ezt követően Oroszország és Ukrajna, a világ két jelentős gabonaexportőr országa között fokozatosan élesedett a konfliktus. 

 

Energiahordozó 

Az importőr országok a bizonytalanságban erőteljes tartalékolásba kezdtek, Kína is jelentősen növelte igényét. Emellett a kukorica árát tovább emelte, hogy jelentősen drágultak az energiahordozók. A tengeriből jelentős mennyiségű alternatív üzemanyagot is gyártanak, ennek előállítása így jóval jövedelmezőbbé vált. 

 

A takarmányként használt gabonafélék árának megugrása természetesen nehéz helyzetbe hozta az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodókat. Ugyanakkor a magasabb reménybeli bevétel ellenére a gabonater­mesztők számára is problémás év lehet 2022. 

 

Nyereségráta 

 

– Az előző évi csapadékhiány főként a déli országrészben okozott csalódást a kukoricatermesztőknek, de a jelenlegi magas termelői ár, illetve az idei bőségesebb csapadékhoz kapcsolódó remény miatt idén sem számítunk visszaesésre ennél a gabonafajtánál – mondta Petőházi Tamás. 

 

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, a tavaszi vetésű növények esetében sok minden múlik majd a vetőmagok árán, ez még okozhat kisebb elmozdulásokat. A gabonatermesztés nyereségrátájának csökkenésével idén ismét előtérbe kerülnek a korszerű gazdálkodási módszerek.

 

 

– Szemléletváltozásra van szükség, a megtérülés érdekében pontos adatalapú gazdálkodásra kell átállni – hangsúlyozta Bolyki Bence. Az Agroinform.hu ügyvezetője szerint a precíziós technológiák alkalmazása, a megfelelő géppark nagyban elősegítheti a jövedelmezőség fenntartását, de emellett az egész gazdálkodási folyamat megreformálására is szükség lehet. 

 

Vetésforgó 

 

– Azért sem búzából, sem kukoricából nem termelek sokkal többet a szokásosnál, mert most jó az ára, figyelnem kell a vetésforgóra, a helyi adottságokra, és azt úgy sem lehet tudni, mi lesz fél év múlva – mondta el lapunknak Bagi Ádám. 

 

A Szeged környéki földek mellett Békés megyében is gazdálkodó szakembertől megtudtuk, nálunk csak durumbúzát vetett, igaz, azt 72 hektáron. Mezőberény közelében van normál őszi búzája is, ott, a kamuti szántókon 42 hektáron tervez kukoricát vetni tavasszal, de lesz 21 hektár konzervborsója is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában