Helyi gazdaság

2022.07.21. 18:50

Elkészült a győriszéki záportározó Balástyán

Munkatársunktól

Befejeződött a győriszéki záportározó kialakítása Balástyán. Fotó: Illin Klára

Hamarosan hivatalosan is befejeződik a győriszéki záportározó építkezése Balástyán. A belterületi csapadékvíz jelentős része az elvezető csatornákon keresztül az egyik közeli főgyűjtőbe folyik, amely a falu szélén található. Eddig nem volt arra le­­hetőség, hogy a hirtelen le­­zú­duló, nagy mennyiségű csapadékot biztonságosan elvezessék. 

Ezt a problémát oldja meg a záportározó, amivel a talajvízszintet is kezelhetik, ma­­­gasabban tarthatják, és természetvédelmi előnyökkel is jár. Az önkormányzat a Települési Operatív Program pályázatán nyert százszázalékos támogatást, 96 millió forintot a győriszéki záportározó építéséhez. A Móricz utca mögötti területen az ATIVIZIG kezelésében lévő Győriszék-Szirtusszéki csatorna közelében készült el a földmedrű záportározó. 

Teljes területe 8640 négyzetméter, mélysége két méter, maximális tározó-kapacitása 11 ezer 442 köbméter, a körtöltés átlagos magassága egy méter. A területen a tervek szerint helyet kap tűzrakóhely, mosdó, öltöző, több pad, asztal, sétány, stég, valamint parkosítják a környéket. Újabb záportározót is épít majd a település, a gajgonyait. Erre szintén TOP-os pályázaton 200 millió forintot nyertek.

A győriszéki munkaterületet még tavaly október elején adták át a kivitelezőnek, a beruházás hivatalosan július 31-én fejeződik be. A műszaki átadás-átvétel pedig jövő kedden, július 26-án lesz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában