Korszerűsítés

2022.11.03. 14:54

Termálfűtésre állnak át a Borosban

Az energetikai beruházás nagyjából 44 millió forintból valósult meg.

M.A.

Lecserélték az elavult gázkazánokat. Fotó: Balogh Zoltán

Korszerűsítették a HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikum fűtési rendszerét. Az energetikai beruházás nagyjából 44 millió forintból valósult meg, ez az összeg várhatóan négy éven belül megtérül.

– Évek óta gondot jelentett számunkra az iskola elavult gázfűtéses rendszere, valamikor talán a hetvenes években készültek azok a nagy méretű kazánok, amik már szinte javíthatatlanok voltak. Évek óta készültünk arra, hogy ezt felújítsuk. Ebben az évben sikerült a technikai feltételeket megteremteni, hogy ne gázzal fűtsünk a továbbiakban a Borosban, hanem geotermikus energiával – tájékoztatott Hegedűs Zoltán. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja megköszönte az önkormányzat segítségét is, hogy alig több mint egy hónap alatt elkészült az a vezeték, ami lehetővé tette a termálhálózatra való csatlakozást. A kivitelezéssel szeptember végére készültek el, akkor pedig a próbafűtést is el lehetett indítani.

Az átalakítás összességében 44 millió forintba került, ezt saját költségvetésből finanszírozta a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum. A fűtés-korszerűsítéssel évi 32 ezer köbméternyi gázfogyasztást spórol meg az iskola, ez éves szinten 11 millió forintos megtakarítást jelent. Így négy év alatt teljesen megtérül a beruházás.

A szakképzési centrum többi iskolájában is napirenden van a további energetikai korszerűsítés, a jövő évben külső hőszigetelést és napelemes rendszerek telepítését is tervezik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában