Hódmezővásárhely

2022.12.27. 07:00

Lefaragtak a tervezett 559 milliós veszteségből

A vásárhelyi fürdő eredeti, jövő évi üzleti tervben még 559 millió forint mínusz szerepelt, de olcsóbban tudnak áramot venni, ezért 400 millió forint alatt marad a tervezett veszteségük. A végső számot persze csak 2023 végén látjuk majd.

Kovács Erika

Archív fotó: Kovács Erika

A Hód-Fürdő Zrt. eredeti, 2023-as üzleti tervében még 559 millió 300 ezer forintos hiány szerepelt, de a decemberi közgyűlés előtt bizottsági ülésen ezt a cég ügyvezetője szóban módosította. A közgyűlés végül azt a verziót tárgyalta, amelyben jövőre a fürdő 387 millió forint mínusszal tervez, ami 172 millió forinttal kevesebb, mint az elsőként kalkulált veszteség.

Faragtak a mínuszokból

Novemberben, amikor az első verziót készítettük, akkor még nem voltunk tisztában azzal, hogy milyen áron tudunk majd elektromos energiát vásárolni, így 362 millió forintos áramköltséggel számoltunk, ami rendkívül tetemes összeg a korábbi felhasználásokhoz képest. Akkor az üzleti tervünkben 559 millió forintos negatív eredmény jött ki a végösszegnél. A módosításnak köszönhetően, immár 200 forintos áramdíjjal tervezve – ami reményeink szerint tartható lesz – több mint 150 millió forintot faragtunk le a veszteségből – mondta a decemberi közgyűlésen Katona Zsolt ügyvezető. Átgondolták a bevételeket is. Az ügyvezető szerint óvatosan terveztek, most ezen is lazítottak kicsit. Az áremelésekkel, a szolgáltatások teljes körű működtetésével, illetve a kemping beindulásával együttesen plusz 20 millió forint körüli bevételnövekedést terveztek az eredeti számokhoz képest.

A kemping 2 milliót hozott

Az elmúlt években strand dinamikusan fejlődött, megemlíteném például a bejárat mellett kialakított büfét, a gyermekrészlegben kihelyezett napvitorlákat, a meleg vizes medence megújítását, a csúszdaparkot és a benti élményelemeket. Megnyitották a kempinget, amelynek a végleges kialakítása még húzódik, de már láthatóak az apartmanházak, amelyekből még több érkezik. Idén már körülbelül 2 millió forint bevétele volt a kempingnek – mondta Márki-Zay Péter polgármester. Azt is hangsúlyozta, a kiadások, költségek tekintetében is sok minden történt. A vezetékes ivóvíz helyett saját, tisztított kútvízzel töltik fel a medencéket, ami évi 100 milliós költségspórolás. A szennyvíz és az elfolyó termálvíz rendszerét is átalakították, ami ugyancsak megtakarítást eredményez, továbbá a fürdő ledes világításra tért át. Márki-Zay Péter szerint a munkaerővel is hatékonyan gazdálkodnak.

Prognosztizálják a várható vendégszámot

Az üzleti tervet a külső környezet és a vendégek igényeinek folyamatos változásainak figyelembevételével alakították ki.

– Mivel jelenleg nem megítélhető, hogy az esetlegesen újrainduló járványügyi helyzet, valamint a gazdasági és energiaválság okozta bizonytalanság a jövő évi működésünkre pontosan milyen hatással lesz, így a tervezést a 2022-es év 3. negyedév végéig rendelkezésre álló ütemezés figyelembevételével, 2023. január 1-jétől további medencék bezárásával, a dolgozói foglalkoztatás módosításával, a várható fejlesztések és a várható vendégszám prognózisával készítettük el – olvasható a módosított üzleti tervben.

Idén egyébként várhatóan 402 millió 720 ezer forintos mínusszal zárja az évet a vásárhelyi fürdő, jövőre pedig, mint fentebb írtuk, mínusz 387 millió 930 ezer forint a terv.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában