Nem új az ötlet

2023.01.26. 16:40

Csanádpalota ipari parkról álmodik

Csanádpalota ismét megpróbál a kisváros határában ipari parkot létesíteni. A terület megvan hozzá, a vonzerőt az autópálya és a határ közelsége jelenti.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az ötlet, hogy Csanádpalota határában alakítsanak ki egy ipari parkot, nem új. A kisváros néhai polgármestere, Kovács Sándor már 2015-ben arról beszélt egy interjúban, hogy ehhez az önkormányzat keresi a pályázati forrásokat. A megvalósításhoz pedig jó alapot ad az, hogy itt az M43-as autópálya utolsó magyarországi lehajtója, illetve a határ közelsége. A jelenlegi polgármester, Perneki László úgy emlékszik, 2017-ben, amikor Kovács Sándor halála után néhány hónapig alpolgármesterként irányította a kisvárost, már konkrét tárgyalásokat is folytattak a romániai Pécska vezetőivel, hogy valamilyen közös, uniós pályázati forrás felhasználásával valósítják meg az ötletet. Aztán az elképzelés feledésbe merült.

Perneki, akit tavaly májusban ismét polgármesterré választottak, most azt mondja, a munkát teljesen elölről kell kezdeni. Az önkormányzati tulajdonú terület mindenesetre megvan az ipari parkhoz: több mint tíz hektárnyi, Csanádpalota déli részén fekszik, egy benzinkút mögött. Jelenleg bérbe van adva egy mezőgazdasági vállalkozásnak. Mellette nagy a forgalom, egy parkolót már ki is alakítottak mellette, és a szennyvízelvezetést is egyszerűen meg lehetne oldani. 

– Ugyancsak adottak a kapcsolataink közel tucatnyi romániai településsel – teszi hozzá. Pályázati forrást viszont egyelőre nem találtak a beruházáshoz. Ez az idei év egyik fontos feladata lesz.

Csanádpalotára amúgy ráférne egy jól működő ipari park, hiszen az itteni vállalkozások szinte kivétel nélkül mezőgazdasági vagy szolgáltató jellegűek. Az egyetlen komolyabb kivételt a tótkomlósi cipzárgyár helyi lerakata jelentette az elmúlt években, de időközben az is megszűnt. A kisvárosban egyébként a munkanélküliség aránya nem magasabb, mint a vármegyei átlag – sokan járnak át a közeli gyárakba dolgozni.

Maroslelének sikerült

A térség települései közül Makónak van ipari parkja. Ezen kívül Maroslele büszkélkedhet hasonlóval, ahová épp az év elején telepedett meg az első külsős cég, egy szegedi székhelyű fuvarozási vállalat. Maroslele vonzerejét ugyancsak az autópálya közelsége jelenti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában