Szegedi hírek

2023.06.23. 10:24

Hamarosan befejeződik a templomtető felújítása

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Januárban kezdődtek az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templom tetőszerkezetének felújítási munkálatai. Az aktuális állapotról Valkony Károly építészmérnök, műszaki ellenőr csütörtökön tájékoztatta a híveket. Elmondta, 2019-ben készült el a szakértői vélemény a tetőszerkezetről, amelyből kiderült, hogy a több mint 110 éve épített templom padlásterének gerendáit fabetegségek, gombák, baktériumok és rovarok is károsították. Az erőjátékkal is gondok voltak, továbbá a beázások és az át nem szellőzés is komoly károkat okozott. A szakvélemény után 2020-ban készült el a terv. Ezután a szükséges anyagi háttér előteremtésén fáradozott a plébános, Thorday Attila. Pályázati támogatásból, az egyházközség egy örökségként szerzett ingatlanának értékesítésével, valamint a hívek adományaiból végül sikerült összeszedni a szükséges pénzt. 

A januári munkakezdés után azonban kiderült, a problémák száma jóval több, mint amennyit addig feltártak. A templom közepén, a fő- és a kereszthajó találkozásánál már a boltozat beroppanásának veszélye állt fenn, a falazat vészterhesen repedt, sőt vélhetően a száz évvel ezelőtti egyenetlen cserepezés miatt az egész tető elmozdult. Új koncepciót készítettek. 

Valkony Károly elmondta, a tetőszerkezet megerősítése és felújítása már véget ért, a cserepezés is lezajlott, jelenleg az apróbb simításokat végzik a kivitelező szakemberek. Jövő héten készül majd el a szigetelés, amely során egy speciális eljárásnak köszönhetően le tudják követni a padlástérben a boltíveket. Az építészmérnök úgy fogalmazott, az új hőszigetelés óriási előrelépés lesz a templom klimatikus viszonyainak tekintetében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában