Helyi gazdaság

2023.07.07. 07:00

Jobb évük lehet a gazdáknak, mint tavaly

Az aszály országos szinten okozott károkat tavaly a gazdáknak, azonban a legnagyobb vesztesei a Csongrád-Csanád és Békés vármegyében élők voltak. Gyakorlatilag volt, ahol a nagy hőség miatt szinte semmi sem termett. A helyzet idén valamivel jobb, de a fiatal gazdák vármegyei elnöke szerint, még mindig nem az igazi, ráadásul most a mezei pocok invázió is nehezít a dolgukat.

Suki Zoltán

Még mindig nem az igazi, de jobb lesz a termés, mint tavaly. Fotó: Török János

Az árpát már szinte teljesen learatták, és hektáronként 4,5 és 6 tonna között tudtak betakarítani a gazdák – mondta lapunknak az Ifjú Gazdák Csongrád-Csanád Megyei Gazdaköre elnöke. Kucsora Pétert a tavaly pusztító aszály miatt kerestük meg, illetve azért, hogy képet kapjunk arról, hogy idén mi várható. Az elnök elmondta, hogy a búzát is aratják már, ami 5-6,5 tonnát hoz. Ez és a betakarított árpa mennyisége sem az igazi, korábban sokkal többet arattak hektáronként, de a tavalyinál sokkal jobb. Akkor az aszály miatt maximum 3 tonnát adott az árpa.

Vagyis a helyzet szerencsére jobb, mint tavaly, viszont most van egy másik nehezítő tényező. Kucsora Péter azt is elmondta, hogy rég nem látott mennyiségű mezei pocik van a földeken. Ezeket az állatokat korábban egyszerűen megmérgezték, de ezt már törvény tiltja, így csak a ragadozókban bízhatnak, amiknek a pocok az egyik táplálékuk.

Fotó: Török János

De visszatérve az aszályra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készített egy elég komoly szakmai anyagot a szárazságról. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy Magyarország területének körülbelül 90 százaléka aszállyal veszélyeztetett. Aszálymentesnek csupán az ország nyugati, délnyugati része tekinthető. A legsúlyosabb aszályok természeti adottságainknak és földrajzi elhelyezkedésünknek megfelelően az Alföldön, főleg annak középső részén alakulnak ki.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban 10 évből átlagosan 4 évben káros vízhiánnyal kell számolni. 1976-1985 között például 3, míg 1986-1995 között 7 aszályos esztendő fordult elő. Ezek a számok is azt támasztják alá, hogy fel kell készülni a vízhiányos időszakokban bekövetkező károk – aszálykárok – megelőzésére.

A káros vízhiányok kivédésére szükség van vízátvezető csatornákra, tározókra, vízlépcsőkre, vízvisszatartó és vízkormányzó műtárgyak építésére.

A vízpótló öntözés során a hiányzó csapadékot helyettesítik.
Fotó: Török János

Érdekes módon az aszálykárok kivédésének egyik leghatékonyabb eszköze a talajjavítás. Ez egy elég bonyolult folyamat, de fontos része például az, hogy mélyszántással, mélylazítással kell biztosítani a talaj vízbefogadó képességét.

Az egyik legnagyobb aszály nálunk 1863-ban volt, amikor is az Alföld legnagyobb részében nemcsak hogy termés nem volt, hanem sok gazdasági állat, melyeket a Felvidékre, Erdélybe vagy a Dunántúlra nem tudtak az éhhalál elől elhajtani, elpusztult, sőt az emberek között is éhínség uralkodott. Sok évig tartott, míg az aszály által okozott veszteség ismét pótolhatóvá vált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában