Bevonják a fiatalokat a napi munkába a szarvasmarha-, juh- és sertéstelepen

2023.07.24. 18:23

Kilenc állatorvos-hallgató tölti gyakorlatát Vásárhelyen

Kovács Erika

Kocsis László, a Hód-Mezőgazda Zrt. főállatorvosa, az Állatorvostudományi Egyetem mesteroktatója. Fotó: Kovács Erika

Jelenleg kilenc, az ország különböző pontjairól érkező állatorvos-hallgató tölti a nyári gyakorlatát Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél. Hamarosan megérkezik a tizedik hallgató is. A gyakorlat vezetője Kocsis László, a zrt. főállatorvosa, az Állatorvostudományi Egyetem mesteroktatója.

Amikor pályakezdő voltam, 1979-ben, az akkori állami gazdaságunk az „Állatorvostudományi Egyetem Tangazdasága” volt, ez volt a neve is. A vásárhelyi mezőgazdasági kar pedig akkoriban Állategészségügyi Főiskola volt, ahol 15 állatorvos tanított, köztük én is. Ez 8 évig működött így. A mi cégünk az egyetemi kísérletekben gyakorlati kivitelezőként vett részt

 – mondta Kocsis László. 
Az idei Alföldi Állattenyésztési- és Mezőgazda Napok rendezvényen az „Állategészségügyi kihívások és megoldások a gazdasági haszonállattartásban” címmel megrendezett konferencián az Állatorvostudományi Egyetem és a Hód-Mezőgazda Zrt. új együttműködési megállapodást írt alá, aminek értelmében az állatorvos hallgatók gyakorlaton vehetnek részt a társaságnál, illetve az egyetem a tudása átadásával segíti a cég még eredményesebb termelését.

Mint említettem, az együttműködésünk nem új keletű. Tulajdonképpen hozzáigazítottuk a megállapodást a mai kor igényeihez. Hallgatók minden évben jöttek hozzánk eddig is, most jelenleg kilencen vannak, a tizedik hallgató szeptemberben érkezik. Ez nagyjából egy teljes évfolyam egytizede, ami úgy gondolom, komoly létszám, büszkeséggel tölt el bennünket. Nemcsak magyar állatorvos hallgatókat fogadunk Vásárhelyen, több mint egy évtizede a Hannoveri Állatorvostudományi Egyetemről is érkeznek hallgatók. A német egyetemmel is van együttműködési megállapodásunk. Szeretnek itt lenni a fiatalok. Az egyetem minden évben beszámoltatja őket, és küldenek köszönőlevelet is, mert kiváló a gyakorlati előrehaladásuk, bevonjuk őket a napi munkába. A magyar és német hallgatók szarvasmarhákkal, sertésekkel, juhokkal dolgoznak a zrt.-n belül, külső állattartók bevonásával pedig a lótenyésztés mindennapjaiba is bepillantást nyernek. A fiatalok, a gyakorlat idején a kiállítási területen lévő felújított, korszerű szálláshelyen laknak

 – mondta Kocsis László, főállatorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában