A kórház és az egyetem célja, hogy hatékonyabbá tegyék az egészségügyi ellátást

2023.07.10. 15:42

Megnyitott a Deszki Multidiszciplináris Centrum – Galéria

Eggyé vált, ami összetartozott – így fogalmazott hétfőn Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke Deszken. A községben ugyanis centrummá alakították át a kórházat, miután az az egyetemhez került. A kórház és az SZTE együttműködése igen messzire nyúlik vissza, most azért dolgoznak közösen, hogy magasabb szintre emeljék az ellátást.

Kiss Anna

Újabb mérföldkőhöz érkezett a héthektáros parkkal rendelkező deszki kórház. Fotó: Gémes Sándor

Július elsejétől a Szegedi Tudományegyetem részeként működik tovább a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, amely a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Deszki Multidiszciplináris Centrum nevet viseli. Az integrációnak köszönhetően lehetőség nyílik az ellátásszervezés és egyes műtéti tevékenységek racionalizálására, az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint egyes szakmai tevékenységek átszervezésére.

A centrum megalakulása alkalmából hétfőn fogadást szerveztek, amelyen Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta, országszerte egyedülálló, vármegyei irányítású modellt dolgoztak ki, amely regionális együttműködésen alapul. Kiemelte, kevés vármegye van, ahol a felek ilyen szinten tudnak, akarnak és képesek együttműködni azért, hogy hatékonyabbá tegyék az egészségügyi ellátást. A kancellár beszélt arról is, hogy nagyon sok szinergia van a centrum és az egyetem működése között, ezért a gyógyításon túl az oktatásban, a kutatásban és akár egy harmadik missziós tevékenységben is együtt tudnak működni.

Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke arról beszélt, hogy egy nagyon logikus és hosszú folyamatnak értek a végére, amelynek köszönhetően most már nagyon fontos funkcionális egységet alkot az egyetemmel a deszki kórház, mely igen magas szinten végzi a tüdő- és szívbetegek ellátását. Hozzátette, a deszki intézményben zajló tevékenység kiegészíti az egyetem profilját, éppen ezért mindig is nagy hangsúlyt helyeztek erre a területre. Emlékeztetett, az egyetem és a deszki kórház ezer szállal fűződik egymáshoz, hiszen 1989 óta itt működik a tüdőgyógyászati tanszék, valamint a kardiológiai ellátásnak is nagyon stabil hátterét adja Deszk a rehabilitáció területén. Az elnök leszögezte, most eggyé vált, ami összetartozott.

A sajtótájékoztatóval egybekötött fogadáson a deszki centrum vezetője, Bálint Beatrix legfőképp az intézmény múltját idézte fel. Beszámolója szerint az 1880-ban kastélynak épített, 7 hektáros parkkal rendelkező épületben 100 éve zajlik egészségügyi ellátás. Először a tbc-s gyerekek kórháza volt, majd a második világháború alatt az árva zsidó gyerekek otthonául szolgált, utána ismét a tbc-s gyermekek gyógyítása zajlott itt. Az országban egyedülálló módon csak Deszken foglalkoztak a csont-tbc-s gyerekekkel. Később kiterjesztették az ellátást, akkor kezdtek a tüdőgyógyászatra fókuszálni, majd az új szárny megépítésével elkezdődött a kardiológiai rehabilitáció is. Ezután kapcsolódtak be az egyetem tudományos munkájába, most pedig erre a több évtizedes alapra építkezve centrummá váltak.

Az ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétével Király László, Deszk polgármestere is, aki arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ami mindenki másnak egy gyönyörű épületegyüttes, az a deszkiek számára a múltjuk legszebb időszaka. Rámutatott, az épület rengeteg lehetőséget kapott és adott már az évtizedek során, és ezek mindegyike megerősítette a települést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában