Szegedi hírek

2023.07.06. 17:33

Óriásit lépnek előre a szegedi „Szilícium-völgy” megvalósításában - Galéria

Ebben a hónapban elkezdődik az SZTE Science Park közmű- és útfejlesztése – jelentette be az egyetemvezetés csütörtökön. A kormány 9,5 milliárd forintot biztosított a beruházás megvalósítására.

Koós Kata

Mihálffy Béla hangsúlyozta, a kormány az egyetem és a város pártján áll. Fotó: Gémes Sándor

Az ivóvízellátás, a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés javítására, út- és villamoshálózat-építésre, távközlési hálózattervezésre, zöldsávok parkosítására, valamint gázhálózat-fejlesztésre fordítja a Science Park 85 hektáros területének fejlesztésére elnyert 9,5 milliárd forint kormányzati forrást a Szegedi Tudományegyetem – jelentette be Fendler Judit kancellár egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A forrás első része már meg is érkezett az SZTE számlájára, a kivitelezési munkálatok már ebben a hónapban elkezdődnek, és előreláthatóan jövő év őszén fejeződnek be. 

A kancellár elmondta, az SZTE célja a Science Park területére olyan gazdasági szereplők bevonzása, amelyek kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységhez kapcsolódó termelést végeznek. Előrevetítette továbbá a park régióban betöltött gazdaságélénkítő szerepét az új munkahelyek létrejötte és az elvándorlás csökkentése révén. 

Szabó Gábor, az egyetemet fenntartó Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke igazi áttörésnek minősítette a kormányzati forrást a Science Park megvalósulásában, amelynek igénye már 2010-ben megfogalmazódott. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont vezetőjeként kiemelte, hogy az ELI és a Science Park kölcsönösen hatnak egymásra. 

A Science Park részben az ELI miatt jöhet létre, másrészt indokolja azt, hogy miért van itt az ELI 

– fogalmazott, majd a parkra szegedi Szilícium-völgyként hivatkozva hangsúlyozta annak gazdaságfejlesztésben, tudásmegosztásban, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztésekben betöltött, kiemelt jelentőségét. 

A kormány képviseletében Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is részt vett a bejelentésen, aki úgy fogalmazott, a kormány az egyetem és a város pártján áll. 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kormány most 9,5 milliárd forinttal hozzájárult a jövő építésének szándékához. A Science Park területén megvalósuló beruházásoknak köszönhetően sok száz munkahelyet sikerül majd létrehozni, új gazdasági szereplők bevonására lesz lehetőség. Ezek a betelepülő szereplők sikerrel építhetnek egyetemünk páratlan tudásiparára, ezzel a kutatás és az innováció központjává téve az egyetemet és Szeged városát is 

– mondta az országgyűlési képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában