Helyi gazdaság

2023.08.07. 07:00

Nincs hiány védőnőből vármegyénkben

Tömeges elvándorlás és betöltetlen álláshely sincs vármegyénkben a védőnői hálózatban. Az Országos Kórházi Főigazgatóságot kérdeztük a téves hírekről, valamint arról, hogy nyáron jellemzően milyen feladatai vannak egy védőnőnek. Így szó volt az anyatejes táplálásról is, melynek kapcsán leszögezték, a szoptatás a megelőzés leghatékonyabb formája.

Kiss Anna

Archív fotó: Lang Róbert

Fotó: Lang Róbert

A híresztelésekkel ellentétben a területi védőnői hálózatban az ellátás és a gondozás folyamatosan biztosított – szögezte le közös közleményében az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ, utalva azokra a hírekre, miszerint a központosítás óta fogynak a védőnők, tömeges elvándorlás kezdődött a védőnői hálózatban. Beszámolójuk szerint a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak, helyük eddig 25 új szakember érkezett.

Kétszázan a családokért

Éppen ezért rákérdeztünk Országos Kórházi Főigazgatóságnál arra, hogy jelenleg hány védőnő dolgozik Csongrád-Csanád vármegyében, és van-e jelenleg felvétel valamelyik településen. Válaszukban azt írták, hogy Csongrád-Csanád vármegyében jelenleg 188 aktív védőnő dolgozik, 12 védőnő van gyesen, de minden gyesen lévő védőnő helye be van töltve. Összlétszámuk jelenleg 200 fő, üres vagy betöltetlen álláshely pedig nincs a vármegyében.

Érdeklődtünk arról is, hogy a vakáció alatt jellemzően milyen feladatokat látnak el Csongrád-Csanádban a szakemberek. A főigazgatóság beszámolója szerint a védőnők a nyári időszakban is a családok egészségét támogató, preventív ellátásukkal, tanácsadással, gondozással végzik feladatukat, különös hangsúlyt fektetve a szoptatás fontosságára augusztusban.

Fókuszban a szoptatás

Kiemelték, az anyatejes táplálás világhete – augusztus első hete – évről évre olyan fontos üzenetet fogalmaz meg a szoptatással és annak ösztönzésével kapcsolatban, mely nemcsak az élet alapja, hanem jelentős mértékben meghatározza azt is, hogy életünk során milyen gyakran kell kapcsolatba kerülnünk az egészségügyi ellátórendszerrel. Hozzátették, amennyiben ilyen szempontból tekintünk rá, akkor elmondható, hogy a szoptatás a megelőzés leghatékonyabb formája, melyre a szoptatás világhetén minden évben felhívják a figyelmet.

De a védőnők ezenkívül a nyár folyamán felhívják a gondozottak figyelmét a kánikula veszélyeire, a folyadékpótlás fontosságára, valamint azokra a prevenciós intézkedésekre is, amelyek a nyári időszakban fontosak a fertőzések megelőzése érdekében.

Nagyobb megbecsülés

A főigazgatóság lapunkat arról is tájékoztatta, hogy a védőnői ellátás átszervezését követően a szakemberek a munkájukat rendszeres továbbképzések, fokozottabb szakmai ellenőrzés, minőségi kontroll és az egészségügyi fekvőbetegágazat nagyobb megbecsülése mellett végzik.

Kiderült, a héten megtartott Szoptatás Világhete szakmai konferencia egyben továbbképzési program is volt számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában