Szegedi hírek

2023.08.18. 09:00

Nincs szomjúság – Folyamatosan öntözik a város növényeit

Mindent és mindenkit mozgósít ahhoz a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., hogy ne szomjazzanak Szeged növényei. Makrai László, a cég vezetője számolt be lapunknak arról, hogy hogyan viselik az idei nyarat a város zöldjei. Szomorú hírt is megosztott lapunkkal, miszerint tömeges pusztulást figyeltek meg.

Kiss Anna

Többféle öntözési módszert alkalmaz a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Fotó: Karnok Csaba

Teljes kapacitással dolgozik a város növényeinek öntözésén a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A cég ügyvezető igazgatója, Makrai László lapunk megkeresésére elmondta, hogy mind a 8 tartálykocsival rendelkező járművük a közterületeket járja. Hozzátette, vannak olyan gépeik, melyekhez csupán pilóta szükséges, és amelyek képesek így az út menti zöldsávot vagy cserjesávot öntözni. Továbbá rendelkeznek automata öntözőrendszerrel és vízkonnektorokkal, melyekre slagot csatlakoztatnak, úgy öntöznek, míg más részein a városnak ivóvizet tartalmazó lajtos kocsival jelennek meg, melyből megtöltik az 1300 darab öntözőzsákjukat.

Fotó: Karnok Csaba

Hozzátette, a frissen ültetett fákat, cserjéket 3 évig öntözik a zsákok segítségével, ugyanis csakis azokkal tudnak vizet juttatni a gyökérzónába a burkolt, térköves helyszíneken. Az esővíz nem tud leszivárogni a gyökérzethez, a zsákok viszont 5-6 óra alatt 80-90 liter vizet csepegtetnek a gyökérzónába, ami ennyi idő alatt magába is tudja szívni az öntözővizet. Az idős fák sajnos nem öntözhetők, ugyanis a napi több köbméteres víz párologtatás nem pótolható mesterségesen.

Makrai Lászlót megkérdeztük arról is, hogy a tavalyi, igen extrém időjárású nyárhoz képest az ideit milyennek értékelik a növények szempontjából, mennyire viseli meg azokat az időjárás. Közölte, a tavasz nagyon csapadékos volt, így megjelentek olyan növényfajok, amelyek korábban elnyomottak voltak. Szép, színesen virágzó kétszikű fajok jelentek meg, amelyeket egészen a virágzás utáni időszakig, a magszórás végig tudtak kísérni, és csak akkor kaszáltak. A fák tövét és az ágyásokat aprítékkal, mulccsal takarják a kipárolgás és gyomosodás megakadályozására.

Fotó: Karnok Csaba

Ugyanakkor az igazgató szerint a korábbi, leginkább a tavalyi extrém nyár nyoma jól látszik a város faállományán, egyes fajok esetében tömeges pusztulás kezdődött. Rámutatott, vannak olyan fajok, amelyek lassan gyengülnek, majd egy kisebb gyökérbolygatás azonnali pusztulásukat okozza. Nagy tömegben látnak száradó ágakat, és olyan fákat, melyeknek csökkent a lombkorona térfogata és a lomb felülete. Elmondta, a fák pusztulásának folyamata úgy zajlik, hogy a meggyengült fákat, melyeknek csökkent a víznyomása, előbb a mikrobiális kártevők gyengítik le, majd a makrobiális kártevők, rovarok fejezik be életüket.

Makrai László beszámolt arról is, hogy az ostorfák, a kőrisek és a nagylevelű hársak jobban bírják a szárazságot, ellenben a kislevelű hársakkal, a nyírfával, egyes juharokkal és a tűlevelűkkel, melyek nagyon rosszul viselik az aszályt. A cég fanyeső munkatársai folyamatosan a száraznyeséseket végzik, vagy kivágják a menthetetlen egyedeket.

Természetesen gondoskodnak az utánpótlásról is. Érdeklődésünkre Makrai László azt mondta, hogy nagy tételben rendeltek szárazságtűrő fajokat az őszi ültetéshez. Úgy véli, ehhez legjobbak a fent említett fajok szelektált ökotípusai és ezek oltványai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában