Csongrád-Csanád vármegye

2023.09.25. 14:00

Közösen segítené a munkaerőpiacot Magyarország és Románia

Főleg a hátrányos helyzetű régiókban élők munkaerőpiaci felzárkóztatása a fő célja annak a pályázatnak, amelyet a DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség írt ki. A projekt különlegessége az, hogy Románia és Magyarország közösen valósítja meg.

Suki Zoltán

Meglepő lehet, de kevesen értenek például a napelemek telepítéséhez. Fotó: Karnok Csaba

A mezőgazdaság és az önellátás jelentősége az utóbbi időben megnőtt az éghajlatváltozás, a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború negatív hatásai miatt. A helyi termelők és termékeik nemcsak a regionális élelmiszer-ellátásban, hanem a munkaerő-piaci folyamatokban is döntő szerepet játszhatnak

 – olvasható abban a pályázatban, amelyet a Közbeszerzési Értesítőben tett közzé a DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség. A pályázat célja tulajdonképpen a munkaerő-fejlesztés, és ez most azért különleges, mert úgynevezett határon átnyúló projektről van szó, amelyben magyar részről Csongrád-Csanád vármegye, román oldalról pedig Arad és Temes megyék vesznek részt.

A kiíró azt várja, hogy – ha sikeres lesz az előadás- és bemutatósorozat – akkor új munkahelyek létesülnek a régiókban, ahol a helyben megtermelt jövedelmet helyben költik el, és a rövid ellátási lánc mérsékelheti az inflációt és csökkentheti a környezetkárosítást is. Ráadásul a helyi termékek fogyasztása erősíti a regionális identitást és csökkentheti az elvándorlást. Azt is leírták, hogy a kezdeményezés célja a hátrányos helyzetű csoportok és a tartósan munkanélküliek foglalkoztatásának elősegítése. Vagyis a végső cél a munkaerő, és azzal a vársárlóerő helyben tartása.

A pályázatra jelentkezőknek erre kell egy stratégiát kidolgozniuk, vagyis például arra, hogy megfelelően tájékoztassák a lehetőségekről a helyieket. A kiíró szerint ugyanis a munkaerőpiacról kiesett emberek foglalkoztatásának egyik leggyakoribb akadálya, hogy az információhiány,vagy a munkáltatók hozzáállása miatt kisebb az esélyük az elhelyezkedésre.

A problémát nem lesz egyszerű megoldani, de első lépésként egy tájékoztató és szemléletformáló rendezvénysorozatot szerveznek a helyi munkáltatóknak.

Mivel meglehetősen összetett a pályázat, részfeladatokra bontották. Az egyik ilyen a napelemekkel kapcsolatos. A tapasztalat ugyanis az, hogy az említett térségekben egészen egyszerűen nincs elég szakember, aki tudna napelemrendszereket telepíteni. A pályázó egyik feladata éppen ezért egy felmérés készítése lesz, a régióban a napelemtelepítéshez szükséges munkaerőhiányról.

A legfontosabb rész pedig a felzárkóztatás lesz. Azt is írták, hogy a térségben jelen van egy nem regisztrált inaktív és eltartott réteg, akiket be szeretnének vonni a dolgozók közé. A nyertes pályázónak őket is el kell érnie, és meg kell kérdezni például azt, hogy milyen bérért, munkakörülményekkel és foglalkoztatási formában lépnének vissza a munkaerőpiacra. Emellett természetesen fontos az elvándorlás megakadályozása is. Ehhez pedig ki kell dolgozni egy határokon átnyúló tehetségvonzó és megtartó tervet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában