Márki-Zay Péter számai pontatlanok voltak az utcára kerülő dolgozókról és a végkielégítésükről

2023.11.21. 13:42

A Villeroy & Boch megállapodott az Üzemi Tanáccsal a létszámleépítésről

Kovács Erika

A Villeroy 50 munkavállalót épít le, átlagosan 2,5 hónap felmondási idővel és 5 hónap végkielégítéssel. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. megállapodott az Üzemi Tanáccsal és a szakszervezetekkel a létszámleépítés mértékéről.

A cég azt írta a közleményében, hogy a sajtóban megjelent számokkal ellentétben a megállapodásban 50 fő saját magyar munkavállaló szerepel, amely megfelel az előzetesen kiadott tájékoztatásuknak. Az 50 főből 45-en felmondással távoznak csoportos létszámcsökkentés keretében, míg 3 főnek lejár a határozott idejű szerződése, amit nem hosszabbítanak meg, ketten pedig közös megegyezéssel távoznak egyéb okokból.

Az átcsoportosításokkal és a közeljövőben, 2025. március 31-ig, nyugdíjba vonulók megtartásával a cég célja az, hogy minél több munkahelyet megőrizzenek, mivel ezek nem képezik a létszámleépítés alapját.

A vállalatnál évtizedek óta kollektív szerződés van érvényben, amely szabályozza a felmondási idők és végkielégítések időtartamát és mennyiségét, amelyek a Munka Törvénykönyvénél előírtnál magasabbak. Minden munkavállalót a munkaviszonyának hossza alapján illeti meg felmondási időre járó bér, illetve végkielégítés, de átlagosan 2,5 hónap felmondási időre járó bért és 5 hónap végkielégítést fizetnek ki a távozóknak. Ezen felül a leépített dolgozók minden anyagi juttatást megkapnak, amelyek 2023-ban valamilyen teljesítménymutató eléréséhez voltak kötve és teljesültek 

– írták.

A cég a közleményében azt is megjegyezte, a leépítésnek gazdasági okai vannak, minden további spekuláció alaptalan.

Mint a közelmúltban lapunk is megírta, Márki-Zay Péter polgármester „dobott be” a köztudatba adatokat a létszámleépítéssel kapcsolatban az elküldendő dolgozók számáról és arról is, hogy hány havi végkielégítést kaptak. Az első számokat 5 nappal később „pontosította”, de a Villeroy közleményéből kiderült, hogy a „pontosítás” sem volt pontos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában