4,3 milliárd forintos beruházás a Homokhátságon

2023.11.17. 16:20

Fejlesztik a hulladékkezelést

Arany T. János

4,3 milliárd forintból fejlesztik a hulladékgazdálkodást a Homokhátságon, amiről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere számolt be pénteken. Fotó: Török János

Uniós támogatással fejlesztik a hulladékkezelés rendszert a Homokhátság déli részén. A közel 4,3 milliárd forintos beruházás célja a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasznosítás arányának növelése 

– közölte Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester pénteken. A beruházást bemutató rendezvényen a mórahalmi polgármesteri hivatal dísztermében a politikus azt mondta, a fejlesztés költségeiből 3,8 milliárd forintot fedez hazai és uniós támogatás. A fejlesztés részeként Mórahalmon 1200 tonna éves kapacitású válogatóművet alakítanak ki, valamint lehetőség nyílik a meglévő átrakó állomás fejlesztésére, bálatároló létrehozására és egy 1650 négyzetméteres csarnoképület építésére is. 

Fotó: Török János

Elhangzott, a fejlesztésben érintett 14 településen bevezetik a „három kukás rendszert”, vagyis a lakosság külön gyűjti majd a kommunális, valamint a papír-, műanyag és fémhulladékot, illetve a zöld hulladékot. A háztartásoknak ezért több mint 35 ezer hulladékgyűjtő edényt osztanak ki, a településeken elhelyeznek 37 konténert, a hulladék szállításához nyolc gépjárművet vásárolnak és beszereznek rakodógépet is. Fejlesztik a jelenlegi mórahalmi és a kisteleki hulladékkezelő-telepeket, további hét településen újrahasználati-központokat alakítanak ki, ezekben azokat az eszközöket gyűjtik össze, melyek még működőképesek és mások számára használhatók. Gondoskodnak a hulladékkezelés során keletkező csurgalékvíz összegyűjtéséről és kezeléséről is –ismertette a fejlesztés részleteit a polgármester. A projekt fontos része a szemléletformálás, a környezettudatos megközelítés további erősítése.

A fejlesztésben Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Kistelek, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges Ruzsa, Szatymaz, Üllés, Újszentiván, Zákányszék valamint Zsombó települések vesznek részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában