Csongrád-Csanádban a termelés volumene 14 százalékkal elmaradt a 2022. I. félévitől

2023.11.14. 11:00

Jelentősen visszaesett az ipari termelés

Az idei I. félévében megtört az ipar lendülete, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások kibocsátása országos szinten 4,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól – számolt be a KSH. Csongrád-Csanádban ennél jóval nagyobb mértékű, 13 százalékos volt a visszaesés.

Varga Anna

Csongrád-Csanádban az egy lakosra jutó termelési érték mindössze 57 százaléka volt az országos átlagnak. Képünk llusztráció.

Forrás: Shutterstock

A vármegyék többségében és a fővárosban is kisebb lett a kibocsátás

 – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványában. 

Az egy lakosra jutó ipari termelés az idei I. félévben a fővárost és a vármegyéket elemző 20-as lista szerint mindössze 9 vármegyében haladta meg az országos átlagot, ami 2 millió 859 ezer forint volt. A 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozások telephely szerinti adataiból az derül ki, hogy Csongrád-Csanád – lévén ipari teljesítménye alapján mindig is kisebb súlyú volt – a lista 15-ik helyén szerepel, nálunk egy lakosra 1 millió 643 ezer forintnyi ipari termelés jutott. A szomszédos Bács-Kiskun mutatója 3 millió 929 ezer forint, míg Békés vármegyéé mindössze 1 millió 527 ezer forint. Utóbbi ezzel a 19-ik helyen szerepel, csak Somogyban voltak rosszabbak a féléves adatok.

A nagy területi különbségeket jól mutatja, hogy az egy lakosra jutó termelési érték Komárom-Esztergomban háromszorosa, Győr-Moson-Sopronban pedig 2,2-szerese volt a 2,9 millió forintos országos átlagnak. Somogy és Békés vármegyében ugyanakkor a hazai szint felét sem érte el a mutató értéke.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások székhely szerinti adatai alapján a termelés volumene 3,2 százalékkal csökkent a 2022. I. félévihez képest. Az ipari termelés 97 százalékát adó feldolgozóipar kibocsátása 2,4, az energiaiparé 23, a bányászaté pedig 31 százalékkal lett kisebb

 – írta a KSH. 

Kitértek arra is, hogy az ipari export volumene lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, a belföldi értékesítésé ugyanakkor 17 százalékkal elmaradt attól.

Ipari teljesítményét nézve Csongrád-Csanád kisebb súlyú vármegyének számít, az I. félévi 643 milliárd forintnyit termelési értéke az országos kibocsátás 2,3 százalékát jelentette. Az egy lakosra jutó termelési érték mindössze 57 százaléka volt az országos átlagnak.

A székhely szerinti adatok alapján a termelés volumene 14 százalékkal elmaradt a 2022. I. félévitől

 – jegyezte meg a KSH. Leírták, hogy vármegyénk ipari termelésének legnagyobb részét kitevő két terület, az élelmiszeripar, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyagipar teljesítménye jelentősen visszaesett.

Csongrád-Csanádban a 49 főnél többet foglalkoztató vállalkozások székhely szerinti, összehasonlító áras adatai alapján elmondható, hogy a feldolgozóipari ágazatok termelésénél a vármegyei átlagos visszaesés 13,5 százalék. Ehhez képest is jelentős, 28,1 százalékos visszaesés tapasztalható az előző év azonos időszakához képest a fa-, papír- és nyomdaiparban, a villamos berendezések gyártásánál 18,7 százalékos, míg a gumi, műanyag és építőanyagipar 15,5 százalékos mínuszt produkált 2022 I. félévéhez képest. Az élelmiszeripar 10,9 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártása 13 százalékkal lett kisebb. Növekedés két területen van: a gép, gépi berendezés gyártása bővült 3,7 százalékkal, illetve az egyéb feldolgozóipar és javítás 2,2 százalékos pluszt produkált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában