Helyi gazdaság

2023.11.21. 09:00

Korszerűsítik a közvilágítást Pusztaszeren

Bevált Pusztaszeren a közvilágítással való takarékoskodásnak az a módja, hogy az elmúlt közel 1 évben 22 órától hajnali 4-ig nem volt világítás a faluban. A megtakarításból korszerűsítést hajtanak végre, LED-esre cserélnek több izzót.

Imre Péter Géza

Kedden kezdődik a korszerűsítés a pusztaszeri közvilágításban. Fotó: Imre Péter

Közel egy éve, hogy a spórolás miatt a településünkön este 10 órától hajnali 4-ig nem volt közvilágítás, kivéve a központban a sportterem falán világító négy reflektort

 – kezdte beszélgetésünket Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere. Azzal folytatta, ez nem mindig volt zökkenőmentes, ugyanis a nyári és téli időszámítások váltásakor nem ment automatikusan az átállás, kézi vezérlést kellett alkalmazni.

A tapasztalatokról elmondta, akadt akiknek tetszett, és olyanok is akiknek különböző okok miatt nem, de ebben a 6 órában egy baleset sem történt és bűncselekményt sem követtek el, aki pedig tudja, hogy este, éjszaka ér haza, vihet magával zseblámpát – tanácsolta. Hozzátette: különböző időjárási viszonyok között tesztelte a rendszert, illetve civilként háromszor-négyszer tért meg otthonába sötétedés után, és nem jelentett számára gondot a közlekedés.

Ezzel a megoldással a világítással kapcsolatos várható költségeink feleződtek, de a jelentős áremelkedés miatt még így is duplája a korábbi évek teljes kivilágításának. A megtakarításnak köszönhetően az üzemeltető MVM Lumen Kft. közreműködésével korszerűsítjük közvilágításunkat, ami a két közlekedési főútvonalon minden, a mellékutcákban minden második lámpaoszlopot érint, illetve utóbbiaknál a kereszteződéseket is. Ezekben cseréljük a hagyományos izzókat LED-esre

 – nyilatkozta Máté Gábor. A munkák kedden startolnak.

Az új LED-lámpák kedvezőbb fogyasztásúak nagyobb és koncentráltabb fényerővel. Naponta közel 25 cseréjét végzik el, és a felszerelt lámpatestekben olyan program lesz, amely 22 órától 4 óráig automatikusan 60 százalékos teljesítményre áll át. A teljes cserét követően a képviselő-testület újra tárgyalja közvilágítási rendeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában