Szegedi hírek

2023.12.28. 19:30

A legdrágább tűzijátékokra a legnagyobb a kereslet

A legnagyobb kaliberű tűzijátéktelepeket kapkodták el a leggyorsabban a tápéi Hawaii Tüze pirotechnikai szakboltban a napokban. Havai Zoltán tulajdonos hangsúlyozottan ajánlotta minden felhasználónak a biztonsági távolság betartását.

Koós Kata

A 3. kategóriába sorolt tűzijátékokat kizárólag december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni. Fotó: Karnok Csaba

Az idei Szilveszterhez közeledve jóval nagyobb a kereslet a tűzijátékokra, mint a tavalyi év végén – számolt be lapunknak Havai Zoltán, a tápéi Hawaii Tüze pirotechnikai szakbolt tulajdonosa. 

– Meglepő, hogy most a nagy kaliberű, drága telepeket viszik leginkább

 – közölte a pirotechnikus. A nagy telepek ára 50 és 95 ezer forint között mozog, és körülbelül másfél perces show-t kínálnak. A közepes telepek idén kevésbé keresettek, azok ára 8-15 ezer forint, ám szintén nagy a kereslet a pár ezer forintos, kisebb kaliberű telepek és a néhány száz forintért kapható durranó csodák iránt, mint a villódzó stroboszkóp, a durrogó ördögpatron, a sikolyrakéta, a pörgő-forgó varázsvirág vagy az égbe emelkedő, szárnyas pillangó. 

A nagyobb kaliberű telepek kizárólag december 31-én este hat órától másnap reggel hatig használhatók fel. 

A pirotechnikai eszközöket négy kategóriába sorolják. Az 1. és 2. kategóriába a gyengébb rombolóerejű temékek tartoznak, amelyek egész évben megvásárolhatók, és magán- vagy külterületen korlátozás nélkül felhasználhatók. A 3. kategóriás telepeket csak Szilveszterkor lehet vásárolni és felhasználni. Ha nem használták fel az engedélyezett idősávban, ezeket vissza kell hozni az üzletbe. A 4. kategóriába pedig a profi tűzijátékokat sorolják, amik gyakorlatilag tűzijáték bombák, és nekem is hatósági engedély kell a felhasználásukhoz 

– magyarázta Havai Zoltán. 

Kitért arra is, hogy minden tűzijáték tartalmaz magyar nyelvű használati utasítást, amely szabályainak betartását hangsúlyozottan ajánlotta minden felhasználónak. 

Noha egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyi hibás tűzijátékkal találkoztam eddig, pedig több ezer telepet lőttem már el, mégis nagyon fontos a biztonsági távolság betartása. Termékhibából baleset szerintem az elmúlt 15 évben biztos nem volt Magyarországon. Ha baj történt, mindig kiderült, hogy emberi felelőtlenség okozta, mert vagy kézből indították, vagy részegen a meggyújtott telep fölé hajoltak, vagy éppen hároméves gyerek kezébe adták például a stroboszkópot

 – fejtette ki. 

A pirotechnikus azt is elmondta, a telepeknek a tárolás során egyetlen dolog árthat, mégpedig a víz. 

– Ha elázott egy telep, semmiképpen nem szabad felhasználni. Hiába szárítják ki, felrobbanhat 

– hívta fel a figyelmet a pirotechnikus. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában