Szegedi hírek

2024.01.13. 10:27

Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházása érkezik Szegedre

A Szegeden épülő kínai BYD-autógyár lesz a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházása, amellyel több ezer új munkahely jön létre – írta közösségi oldalán Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hangsúlyozta: egy olyan kínai gyártóról van szó, amely már nem csupán feltörekvő, hanem piacvezető a világban.

Delmagyar.hu

Mihálffy Béla, és Szijjártó Péter a BYD kínai gyárában. Fotó: DM

Fotó: MARTON_KIRALY

Már folynak az előkészítő munkák a Szeged melletti 300 hektáros területen, ahol hamarosan Európa legnagyobb elektromosautó gyára épül fel. A kínai BYD vállalatnak ez lesz az első európai gyára, a tervek szerint 2025-re innen szolgálják ki a teljes európai piacot.

A BYD szegedi autógyárának építése a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházása lesz, a BYD Szegeden több ezer munkahelyet hoz létre

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, a kínai vállalat Európa-szerte több országban is keresett helyszínt a leendő gyárnak.

A kínai nagyvállalat végül 224 tárgyalási fordulót követően úgy döntött, hogy Magyarországot választja.

 

A BYD döntése, amely szerint Szegeden épül fel a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának első európai gyára, tovább erősíti a magyar gazdaság pozícióit, tovább erősíti a hosszú távú gazdasági növekedés alapjait, egyúttal pedig tovább erősíti Magyarország pozícióját a globális elektromos autóipari átállásban. Ez a beruházás is aláhúzza, hogy Magyarország vezető szerepet játszik ebben a technológiai forradalomban

 – mondta a miniszter.

A Kínai cég meghatározó piaci szerepét jól mutatja, hogy tavaly a világon nagyjából 11 millió elektromos autót adtak el, aminek egynegyede BYD-gyártmány volt. A vállalat jelenleg csaknem 630 ezer főnek ad munkát, és idén szeptemberig több mint 20 ezer milliárd forintnyi bevétele volt.

A BYD egy olyan gyártó, amely már nem csupán feltörekvő, hanem egyenesen piacvezető a világban. Dömötör Csaba videójában kiemelte:

A Kínai vállalat tavaly év végére – az elektromosautó-eladások terén – megelőzte a korábbi piacvezetőt, az amerikai Teslát. Hozzátette, a járműipar teljesítménye Magyarországon 2010 óta megháromszorozódott, és mára a GDP közel 20 százalékát teszi ki.

Ez az új beruházás azt mutatja, hogy mind a nyugati, mind a keleti csúcstechnológiát szívesen látjuk, különösen, ha az a magyar zöldipart is erősíti, és mutat még valamit. Ha ezen a kormányon múlik, akkor Magyarországon a következő években is erős lesz az autóipar. Nem csak valamennyire, hanem bivalyerős

 – mondta a parlamenti államtitkár.

A magyar vállalkozások számára hatalmas lehetőség, hogy a világ első számú elektromos autó gyártója Magyarországon építi fel első Európai üzemét. A hazai vállalkozások növekvő beruházásai és fejlesztései ugyanis egyre inkább lehetővé teszik, hogy az itthon megtelepülő kínai járműgyárak beszállítóivá váljanak. Ezzel elősegítve azt, hogy Magyarország a világ meghatározó autó-, illetve autóalkatrész-gyártó országává váljon.

Olvasható a Híradó.hu oldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában