PR

2024.01.08. 12:32

Villanybojlercsere: 9 dolog, amire érdemes figyelni a pénztárcabarát választáshoz

A bojlercserét a magas kezdeti költségektől tartva sokszor hajlamosak vagyunk halogatni, így amíg meglévő készülékünk többé-kevésbé ellátja funkcióját, inkább kitartunk mellette. Az új bojler beszerzésére és telepítésére fordított összeg azonban hosszabb távon megtérülő lehet, hiszen az új készülék hatékony működése révén csökkenhetnek rezsiköltségeink, és még a karbantartási díjaktól is megkímélhetjük pénztárcánkat.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Ahhoz azonban, hogy befektetésünk biztosan megtakarítással járjon, érdemes alaposan átgondolnunk, hogy milyen készüléket választunk. Cikkünkben kilenc szempontot mutatunk be, amelyeket érdemes mérlegelnünk a bojlercsere előtt.

Mikor válhat szükségessé a villanybojler cseréje?

Ha vízmelegítésre használt berendezésünk már nem a megfelelő hatásfokon működik, vagy esetleg nem elégíti ki maradéktalanul az elvárásainkat, semmiképp sem érdemes sokáig halogatni egy új villanybojler beszerzését. Ha ugyanis nem lépünk időben, az növelheti a meghibásodás kockázatát, illetve energiaveszteségeket is okozhat, ami pedig hosszú távon magasabb költségekhez vezethet.

De milyen jelek utalhatnak arra, hogy elérkezett az idő a cserére, illetve milyen egyéb tényezők tehetik ezt szükségessé? Nézzük részletesebben!

Túl hosszú fűtési idő. Ha túl sok időbe telik, amíg a bojler felmelegíti a vizet, akkor a fűtőtest nagy valószínűséggel meghibásodott. Ilyen esetben nem szabad halogatni a szervizellenőrzést és az esetleges készülékcserét, mert akár további, súlyosabb problémák is előállhatnak.

Zajok, nyikorgások. Ha bojlerünk szokatlan zajokat ad ki, vagy a kelleténél hangosabban működik, az akár komolyabb meghibásodásoknak is lehet az előjele.

Vízszivárgás. A vízszivárgás hátterében állhat eltörött tápcső vagy szivárgó tömítés, de ha a repedés a tartályon van, csakis a készülékcsere jelentheti a megoldást.

Karbantartási nehézségek. A régebbi típusú, esetleg már nem forgalmazott bojlerek esetében a rendszeres karbantartás is problémákba ütközhet, hiszen ezekben már nem minden esetben pótolhatóak a meghibásodott alkatrészek.

Gyakori meghibásodások. Ha a bojler rendszeresen meghibásodik, és a javítások költségei egyre nagyobbak, akkor mindenképpen időszerű a csere.

Vízkőproblémák. Ha a bojlerben gyakran képződik nagyobb mennyiségű vízkő, és ez gondokat okoz a működésében, érdemes lehet egy modern modellre váltani, amely könnyebben kezeli ezt a problémát.

9 szempont, amit ajánlott mérlegelnünk a csere előtt

1. Űrtartalom és méret

Fontos, hogy a háztartásunknak megfelelő űrtartalmú és méretű bojlert válasszunk. Ha túl kicsi a tartály, akkor nem lesz képes előállítani a szükséges vízmennyiséget. Ha viszont túl nagy, akkor feleslegesen sok vizet melegít fel – ez pedig rendszeres ráfizetéssel járhat.

2. Hatékonyság és energiafogyasztás

Járjunk utána alaposan, hogy a kiszemelt készülék milyen energiaosztályba tartozik! Az energiatakarékossági funkciókkal is rendelkező bojlerek kifejezetten jó választást jelenthetnek az energia- és költséghatékonyság szempontjából.

3. Vízmelegítési idő

A vízmelegítéshez szükséges idő jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy új bojlerünk működése mekkora részt hasít ki rezsiköltségeinkből. Válasszunk olyan modellt, amely gyorsan és hatékonyan melegíti fel a vizet!

4. A fűtőforrás típusa

Járjunk utána annak is, hogy leendő bojlerünk milyen fűtőforrással rendelkezik! Az elektromos üzemű bojlerek között előfordulnak fűtőszálas, de akár hőszivattyús típusok is. Az egyes változatoknak eltérőek lehet a működési költségei, így érdemes megfontolnunk, melyik számunkra az ideális.

5. Garancia

Nézzünk utána, hogy bojler gyártója hány év garanciát kínál a készülékhez! A hosszabb jótállási idő, valamint a szakszerű szervizháttér már önmagában a márka megbízhatóságáról tanúskodik.

6. Vízkőtelenítési lehetőségek

Törekedjünk arra, hogy olyan bojlert válasszunk, amely könnyen karbantartható, és vízkőtelenítése sem okoz nagy problémát! Ez hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz és a hatékonyabb működéshez.

7. Telepítési költségek

Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy az új bojler telepítése milyen költségekkel jár. Győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott modell könnyen telepíthető legyen, és ne járjon kiugró pluszköltségekkel!

8. Smart funkciók

Néhány modernebb bojler olyan smart funkciókat is kínál, mint például a távoli vezérlés vagy a vízfogyasztási szokások eltárolása. Ezek is hozzájárulhatnak az energiahatékonysághoz és a kényelemhez.

9. Ár-érték arány

Ne csak az készülék árát nézzük, hanem az ár-érték arányt is! Az olcsóbb modellek kezdeti költségei ugyan alacsonyabbak lehetnek, de hosszú távon a magasabb energiafogyasztás következtében ráfizetéses lehet a működtetésük.

Habár egy új bojler beszerzése és telepítése alapos megfontolást és utánajárást igényel, azt semmiképp sem érdemes hagynunk, hogy a csere halogatása miatt a megnövekedett rezsiköltségek és a meghibásodási kockázatok megterheljék a pénztárcánkat – az időbeni beruházás a hosszú távú megtakarítás kulcsa lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában