Helyi gazdaság

2024.02.16. 07:00

Célegyenesben a nagyszabású algyői útfelújítások

A saját forrásból megvalósuló algyői útfejlesztések módosított műszaki tartalommal készülnek el, a szabadstrandot és a kikötőt elérő út felújítása a végéhez közeledik, most fejezik be az új szegők lerakását. Molnár Áron polgármester tájékoztatott az aktuális helyzetről.

Tamási Anna Éva

Fotó: Karnok Csaba

Az algyői önkormányzat a település lakosságának és a gépjárművek számának emelkedése miatt évek óta tervezte a település forgalom-szerkezetének és úthálózatának fejlesztését. Az évek alatt jelentős fejlesztések folytak a Tisza partján, mind a szabadstrand, mind a kikötők forgalma megnőtt, így a hajóbérlők és a lakosság igényeinek felmérése alapján szükségessé vált a Komp utca és a Nepomuki köz alapos felújítása.

Megújul a település úthálózata. Fotó: Karnok Csaba
Megújul a település úthálózata. Fotó: Karnok Csaba

A korábbi tervek egy kisebb forgalomra, alacsonyabb terhelésre készültek. A megnövekedett műszaki tartalom eredményeként a Komp utcában az eredeti tervekhez képest egy méterrel szélesebb utat alakítottak ki, valamint a terhelés és tartósság érdekében 560 méteren süllyesztett szegőt építettek be és vastagabb aszfaltréteggel dolgoznak. Ez jelentős anyagmennyiség-emelkedést hozott, így a beruházás drágult. 

A 2021-es első elképzelésünk után a műszaki tartalmat folyamatosan változtattuk a képviselő-testület jóváhagyásával, hiszen a cél és a lakosság igénye az volt, hogy a szabadstrandot és a Tiszavirág kikötőt elérő út olyan minőségű legyen, ami a nyári megnövekedett forgalomban is betölti a szerepét

 – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette, a Komp utca régen egy katonai út volt, ahol a régi szegőket is fel kellett szedni, így több mint egy méterrel szélesebb lesz az út.

 

– Így azt a funkciót be fogja tölteni, hogy mind kerékpárral, mind gépkocsival kényelmesen lehet majd rajta közlekedni. Egy gyönyörű szép utca lesz, és remélem, ez minden itt lakót kárpótolni fog az építkezés kellemetlenségeiért – mondta Molnár Áron.

A felújítások a Nepomuki közt is érintik, amely szintén vastagabb aszfaltréteget kap a nagyobb tartósság érdekében. Ez a beruházás is a vége felé jár. Így kényelmesebb és biztonságosabb lesz a közlekedés, időtállóan. A két utca felújítása illeszkedik a Csongrád-Csanád vármegyei fejlesztési koncepciókba, és további regionális szintű tervek részét képezi.

A jelenlegi hét hátralévő részében pedig a Kastélykert utca végén, az épülő településkapunál burkolatfelújítási, aszfaltozási munkákat végeznek. A tehergépjármű-forgalom elől elzárják az érintett útszakaszt, a személygépkocsi-közlekedés korlátozottan biztosított lesz, de lehetnek torlódások, így lehetőség szerint érdemes ezt az útvonalat kerülni. Az időjárás függvényében a felújítás ideje változhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában