Szegedi hírek

2024.02.20. 15:30

Felújítják a Milkó-palotát

Felújíttatja az önkormányzat szegedi Milkó-palotát – jelentette be a Móra-parkban kedden Binszki József várospolitikai alpolgármester. Mihálik Edvin zöldtanácsnok pedig egy másik sajtóeseményen beszélt arról, hogy az önkormányzat folytatja a véderdők telepítését.

Suki Zoltán

1883-ban épült fel a francia neoreneszánsz stílusú Milkó-palota. Fotó: DM

Felújíttatja az önkormányzat szegedi Milkó-palotát jelentette be a Móra-parkban kedden a várospolitikai alpolgármester. Binszki József elmondta, hogy az épület az utolsó a szegedi palotasoron, amelyet még nem hoztak rendbe. A palota állagfelmérését már tavaly megcsinálták, és most döntöttek úgy, hogy egy nagy volumanű, teljes felújításba kezdenek. A tervezésre 20, a kivitelezésre pedig 250 millió forintot különítettek el – ez azonban az alpolgármester szerint biztosan nem lesz elég.

Ez a pénz a bekerülési összeg felére lesz elég, és az idei évre. A felújítás jövőre is folytatódik, és akkor hozzáteszik a többi forrást is 

– fogalmazott Binszki József.

Kicsit bonyolíthatja majd a helyzetet, hogy az épületben vannak magántulajdonú lakások is, ezért egyeztetnie kell majd a városnak a tulajdonosokkal. A felújítást egyébként pont ők kezdeményezték, mert rengeteg gond van az épülettel. Kik kell cserélni egyebek mellett a elektromos hálózatot, vagyis gyakorlatilag a téglákig vissza kell bontani az épületet, ami hatalmas munka lesz. 

Fotó: Karnok Csaba

Sajtótájékoztatót tartott kedden a szegedi zöldtanácsnok is. Mihálik Edvin arról beszélt, hogy az önkormányzat Algyő felé folytatja véderdő-telepítési programját. Elmondta, hogy nem csak a meglévő véderdők megőrzése, de új területek fásítása is fontos az önkormányzat számára, ezért folytatják a programot idén is. 

Fotó: Karnok Csaba

Saját önkormányzati forrásból a Kiss Ferenc erdészeti technikum diákjai 1 hektár szilfa erdőt ültettek el kedden a Jura Ipari Park közelébe. A munkát ősszel folytatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában