Helyi gazdaság

2024.04.10. 18:30

Zöldebbek lesznek a városok

Darók József

A konzorciumvezető Csongrád mellett Szentes, Topolya és Kishegyes pályázott. Fotó: Darók József

Június 1-én indulnak és 24 hónapig tartanak azok a projektek, amik természetalapú megoldásokkal a városi nyilvános terek zöldítését célozzák. Az Interreg – Európai Területi Együttműködés célkitűzés keretén belül négy település – Csongrád, mint konzorciumvezető, Szentes, annak szerbiai testvérvárosa, Topolya, valamint Kishegyes község – nyert összesen 1 millió 721 ezer eurós támogatás.

A szerződéskötés előtti csongrádi sajtótájékoztatón a négy projektpartner beszámolt a pályázat rájuk eső mintaprojektjeiről, amiket 80 százalékban EU-társfinanszírozással, 15 százalékban kormányzati és 5 százalék önkormányzatai önrésszel valósítanak meg.

Csongrádon a Művelődési Központ és Városi Galéria udvari részét érinti a pályázat, ahol zöld közösségi teret hoz létre az önkormányzat – mondta Bedő Tamás polgármester. Udvari zöldfelületek, zöldfalak, vízáteresztő burkolatok kialakításával és zöld megoldásokat bemutató interaktív épületrész, valamint egy udvari színpad kialakításával váltják fel a betonfelületeket.

Szentes klímatudatos városként a Kurca városi szakaszának újjáélesztésével vesz részt a pályázatban. Szabó Zoltán Ferenc polgármester tájékoztatójában felsorolta, milyen elemeket terveznek az Open Hotel előtti szakaszon megvalósítani, gyalogos közlekedési felülettel, tereplépcsők, ülőtámfalak létesítésével.

Topolya zöld oázist hoz létre a mára elhanyagolt állapotú városi parkból – közölte Szatmári Adrián polgármester.

Kishegyes a napenergia komplex felhasználásának mintaprojektjét valósítja meg, valamint egy közösségi oktatási kertet hoznak létre – részletezte Sándor István alpolgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában