Helyi időjárás

2024.01.17. 09:29

Érdekes műholdkép a Dél-Alföldről

Kedden egy érdekes műholdkép készült térségünkről, amelyen a szegedi városi hősziget hatás rajzolódik ki, mondjuk is hogyan.

Delmagyar.hu

Forrás: promenad24

Hétfőről kedd virradóra a Dél-Alföldön és Vajdaságban többfelé havazott. Az alábbi késő délelőtti nagy felbontású műholdképen a hófelszín vörös színnel lett kiemelve. Ezen a képen egyrészt szépen kirajzolódik amint éppen Vásárhely határán volt összefüggő hóréteg, másfelől még érdekesebb Szeged. A megyeszékhelyet ugyanis körbe veszi a hóréteg, míg a városi környezetben zöld, azaz hómentes maradt a felszín, amely az úgynevezett városi hősziget hatásnak köszönhető. A városi hősziget egy mikroklimatikus jelenség, vagyis a városi beépített területen a hőmérséklet határozottan magasabb, mint a várost körülvevő külvárosi és vidéki területeken.

További érdekesség amely ugyan a műholdképen nem látható, hogy a hófelszín több fokkal visszavetette a nappali felmelegedést. Amíg Hódmezővásárhelyen 5 fokos maximum hőmérsékletet mérhettünk, addig pl. a vajdasági Palicson mindössze alig 1 fokig melegedett fel a levegő, miközben Palicson is éppen olyan napos idő uralkodott, mint Vásárhelyen.

Olvasható a Promenad24 oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában