Több mint egymilliárd forint értékben foglaltak le lopott járműveket a megyei határátkelőkön

2020.01.05. 07:30

Az autóknak a végállomás Röszke és Csanádpalota

Több mint egymilliárd forint értékben foglaltak le tavaly lopott gépkocsikat a Csongrád megyei határátkelőhelyeken. A járműveket általában Nyugat-Európában kötik el a tolvajok, majd Szerbián vagy Románián keresztül próbálják a Balkánra vinni. Nemcsak a nagy értékű luxusautókkal üzletelnek a csempészbandák, az olcsó kisautókat sem vetik meg.

J. Z.

A nagy értékű autók népszerűbbek a tolvajok körében, de már a kisebb, régebbi kocsikat is megpróbálják kicsempészni az unióból. FOTÓ: POLICE.HU

Szilveszter előtt három nappal egy román férfi bukott le Csanádpalotán. Magyarországról Romániába akart távozni, de a határellenőrzésnél riasztott a Schengeni Információs Rendszer, gépkocsiját a spanyol hatóságok körözték. A 3,5 millió forint értékű autót a rendőrök lefoglalták. Az informatikai rendszerben nemcsak a schengeni övezethez tartozó uniós tagállamok körözései jelennek meg, hanem az Európai Gazdasági Térségben, vagyis például Svájcban, Norvégiában vagy Izlandon kiadottak is. Általában a német, francia, olasz rend­őrök körözik az országhatáron felbukkanó járműveket, de volt példa tavaly Norvégiából, Svédországból, Finnországból elkötött autókra is.

Csak motor legyen benne

Az autócsempészek általában kilépéskor buknak le, de arra is többször akadt példa, hogy a Balkán felől Magyarországra érkező sofőröknek kellett magyarázkodniuk, hogy miért egy Európa-szerte körözött autóval szeretnék átlépni a határt. Tavaly 137 járművet találtak meg a rendőrök a határátkelőkön. A Schengeni Információs Rendszerben nemcsak személygépkocsikat köröznek. Így sikerült két motorkerékpárt, tíz csónakmotort, továbbá motorblokkokat és értékes járműalkatrészeket, valamint egy platón elrejtett kisbuszt is megtalálni. Csanádpalotán pedig egy kamion vontatmányáról derült ki, hogy Olaszországból lopták el.

A nagy értékű autók népszerűbbek a tolvajok körében, de már a kisebb, régebbi
kocsikat is megpróbálják kicsempészni az unióból. FOTÓ: POLICE.HU

Világútlevél

A sofőrök többsége valamelyik szomszédos ország polgára. A lefülelt csempészek között azonban volt néhány egzotikus utazó is: mexikói, brazil és azeri állampolgár. Többen úgy próbálták elkerülni a lebukást, hogy kicserélték az autó rendszámtábláját, de ezzel sem tudták átverni a rendőröket. A határátkelőkön lefoglalt járművek több mint egymilliárd forintot értek.

Határtalan hálózatok

A szerb lapok szerint a Balkánon jól szervezett bandák működnek, amelyek a Nyugatról ellopott gépkocsikra szakosodtak. A szervezeteken belül munkamegosztás működik. Az autók egy részét alkatrésznek lopják, más járműveken pedig hamis papírokkal adnak túl valamelyik balkáni országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában