A számítógép nem hozza be a tettest

2021.04.24. 12:00

Márton István szerint ilyen a jó rendőr

Szent György, a rendőrség védőszentjének ünnepe van ma, ami egyben a rendőrség napja is hazánkban. Ebből az alkalomból kértük interjúra Márton Istvánt, aki 2011-ben vonult nyugállományba rendőr ezredesként. A jó rendőr titkáról, a hivatás átalakulásáról és a nyugdíjas rendőröket tömörítő egyesületükről is számot adott.

Kiss Anna

36 évig dolgozott bűnügyi területen Márton István. Fotó: Frank Yvette

– Az én időmben lőttek, kivégeztek, robbantottak, egy hétvége alatt feltörtek 25 autót, 4-et pedig elloptak. Ma már éves szinten nem törnek fel 10 autónál többet Szegeden, és mivel most mindenki otthon van, a lakásbetörések is jelentősen csökkentek. Emellett át­­alakult a büntetőjogi kódex és a bűncselekmények szerkezete is, az új típusúak már nem mindig öncélúak, egyre több például a gazdasági bűncselekmény – mondta el Márton István arra a kérdésünkre, hogy miként alakult át a rend­őrség munkája az évtizedek során.

A Rendőrségi Nyugdíjasok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke kiemelte, a rendőrség is átment a számítógép világába, hiszen azt gondolták sokan, hogy ezzel gyorsabb lesz a keresés, azonban a gép csakis azt tudja visszaadni, amit egyszer beletettek.

– Te­­hát a számítógép nem fogja behozni a tettest. Persze sok mindent megoldhat, de nem szabad főeszközként tekinteni rá, helyette gondolkodni kell, ismerni kell a fizikai folyamatokat, a kémiát, az embereket és a pszichológiát

– magyarázta.

A volt rendőr ezredes erre példaként hozta az egyik legemlékezetesebb bűncselekményét, ami Újszegeden, a volt Gyapjas Pál utcában történt.

36 évig dolgozott bűnügyi területen Márton István. Fotó: Frank Yvette

– Egy bejelentést kaptunk, hogy csaló járja a házakat az áramszolgáltató nevében, és 20 forintot kér azért, hogy a háztulajdonosoknak megrendelje azt a villanyórát, amely forintban is megmutatta, hogy mennyi áramot fogyaszthatnak még. A néninek, aki a bejelentést tette, gyanús volt a férfi, ezért igazolványt kért tőle, és amikor a munkahelyhez ért, akkor a férfi kitépte a kezéből, elrohant. De a lap elszakadt, a sarka a néni kezében maradt, de elengedte. Amikor kimentem a helyszínre, akkor az utca másik oldalán ezt megtaláltam, annyi volt rajta, hogy KV és műves, a néni pedig elmondta, hogy Józsefnek hívták az illetőt. Rögtön az IKV-ra gondoltam, mint munkahely, ahol két József dolgozott kőművesként. Ki is mentünk rögtön az egyikhez Röszkére, ahol találtunk legalább 50 feltört autóból származó dolgot, a kicsalt pénzt és a nyugtákat – avatott be a részletekbe.

Márton István szerint ha akkor is a számítógépre bíztak volna mindent, akkor nem jártak volna elsőre ilyen sikerrel.

A 36 évig bűnügyi területen dolgozó Márton István szerint ahhoz, hogy valaki igazán jó rendőr legyen, a társadalom bármely pontján hasznosítható ismeretet magába kell raktároznia, a rendőrségnél pe­­dig a szakmából minél többet magába kell szívnia, miközben hiteles marad.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Hunyadi téri épületében egyébként 21 éve működik az egyesület, amelynek tagjai gyakran összejárnak születés- és névnapot köszönteni, beszélgetni, amikor nincs járvány. Emellett 17 szerbiai nyugdíjas rendőr­egyesülettel tartanak aktív kapcsolatot, sőt már a temesvári és aradi közösséggel is jó barátságot alakítottak ki.

Az én időmben lőttek, kivégeztek, robbantottak, egy hétvége alatt feltörtek 25 autót, 4-et pedig elloptak.Márton István, a Rendőrségi Nyugdíjasok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában