Vadászpuskával támadt volt élettársára

2021.09.15. 13:09

Három helyett négy év börtönre ítélte a másodfokú bíróság

A vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 3 év 6 hónap szabadságvesztés tartamát 4 év 3 hónapra súlyosította a Szegedi Ítélőtábla.

delmagyar.hu

Forrás: Pixabay

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények miatt Á. J. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott és a sértett élettársak voltak, azonban köztük a kapcsolat megromlott, a sértett 2019 áprilisában a vádlottól külön költözött.

A vádlott ezt nem vette tudomásul, ettől kezdve a sértettet rendszeresen telefonon felhívta, illetve annak munkahelyén – egy boltban – naponta akár többször is felkereste, mindezt az életébe önkényesen beleavatkozó módon.

A vádlott a volt élettársát telefonon és személyesen is fenyegette, hogy tönkre teszi, ha nem megy vissza hozzá, ezért a sértett 2019. június 24-én feljelentette őt zaklatás miatt. Ennek ellenére a vádlott folytatta a zaklatását, közvetett módon utalt arra is, hogy meg fogja ölni; emiatt a sértett a védelme érdekében biztonsági őrt fogadott.

A vádlott 2019. július 24-én 16 óra körüli időben egy lefűrészelt csövű, csőre töltött sörétes vadászpuskával – volt élettársa megölésének szándékával – a boltba ment, a fegyvert a sértettre irányította és közölte vele, hogy megöli őt.

A biztonsági őrként a helyiségben tartózkodó férfi közbelépett, megragadta a fegyver csövét úgy, hogy az ne emberre irányuljon, majd dulakodás közben (a sértett közreműködésével) sikerült a vádlottat lefegyvereznie. A dulakodás közben a fegyver elsült, a lövés azonban sérülést nem okozott.

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, hogy a büntetőeljárásban kiszabott büntetésnek két célt kell szolgálnia – a speciális és a generális prevenciót –, tehát nem csak az elkövetőt kell, hogy visszatartsa a jövőbeli bűncselekmények elkövetésétől, hanem mindenki mást is.

Erre tekintettel – és a halmazati szabályokra is figyelemmel – a büntetési tételkeret középmértékével megegyezően 4 év 3 hónapban állapította meg a szabadságvesztés tartamát.

A közügyektől eltiltás tartamát és a fogházat, mint a szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozatát nem változtatta meg a másodfokú bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában