Közös gyakorlat

2022.10.07. 11:01

Felkészültek a katasztrófára Makón - Fotók

A Maros-parti üdülőövezetre lecsapott egy nagy erejű szélvihar, az ártéri erdőből fák dőltek az útra – a károk elhárításán hivatásos és önkéntes tűzoltók, illetve agrárszakképzős diákok dolgoztak. Mindez persze szerencsére csak egy nagy szabású gyakorlat forgatókönyve volt, ám a Katasztrófavédelem ezt nem véletlenül gyakorolta pénteken: az utóbbi időben a valóságban is sűrűn fordul elő hasonló.

Szabó Imre

Tűzoltók és diákok együtt dolgoznak a kidőlt fák feldarabolásán, elszállításán a Maros-parton. Fotó: Szabó Imre

A péntek délelőtti, makói katasztrófavédelmi gyakorlaton a helyi hivatásos tűzoltókon kívül részt vettek önkéntesek Földeákról, Marosleléről és Szegedről, a Vöröskereszt szakemberei, illetve három szakképző: a makói Galamb József mezőgazdasági, illetve a Kiss Ferenc és a Bedő Albert erdészeti diákjai. A szervező szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, Ménesi Zoltán alezredes elmondta, a fiatalokat azért hívták meg, mert olyan szakképzett fiatalokról van szó, akiknek a tudása nagy segítséget jelenthet egy katasztrófahelyzetben. – Tűzoltók irányítása mellett a kidőlt fák feldarabolásában, elszállításában tudnak segíteni – mondta. A megyei katasztrófavédelem ehhez emelőkosaras kocsit és láncfűrészeket hozott. Ilyen, iskolákkal közös gyakorlatot most rendeztek először.

Horváth Zoltán, a Galamb-iskola igazgatója ehhez hozzátette, ők 8 diákot delegáltak a gyakorlatra, akik 11. évfolyamosok, tehát már traktorvezetői jogosítvánnyal is rendelkeznek, azaz a szállításban is képesek közreműködni.

– Minden évben számolnunk kell nagyobb viharkárokkal – indokolta a gyakorlat apropóját Ménesi Zoltán. 2019-ben például, amikor lecsapott egy szupercella, a tűzoltók egy nap alatt 1500 bejelentést kaptak, és négy napig tartott a károk elhárítása. De idén tavasszal is történt egy 50 települést érintő vihar, igaz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ott volt olyan település, ahol az ingatlanok 80 százalékát tönkretette a rendkívüli időjárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában