Jelentős anyagi támogatást kapnak a mezőőrök

Közel 80 millió forinttal támogatja a kormány a határvédelemben és a migrációs nyomás megfékezésén dolgozó szerveket a további működésük érdekében. A mezőőrség is kap pénzt.

Munkatársunktól

Közel 80 millió forinttal támogatja a kormány a migrációs nyomás megfékezésén dolgozó szerveket. A mórahalmi és a és ruzsai mezőőrség is kap támogatást. Fotó: Arany T. János

Fotó:

– Örömteli döntésről szeretnénk beszámolni, amit a kormány érdekünkben hozott, megértve a határmenti térségben élők és az itt működő önkormányzatok migrációs problémáit, ami állandó és egyre fokozódó feladatot jelent – kezdte Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere Sánta Gizellával, Ruzsa polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban.

A sajtótájékoztatót azért tartották, mert a kormány úgy döntött, közel 80 millió forinttal támogatja a határvédelemben és a migrációs nyomás megfékezésén dolgozó szerveket a további működésük érdekében. Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa-Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezei őrszolgálata jut anyagi forráshoz, Mórahalom 26,5 millió forint támogatásban részesül.

A polgármester elmondta, a támogatás egyrészt a személyi költségek finanszírozását szolgálja, másrészt a dologi költségeket, így a fegyverzetet, ruházatot, gépjármű üzembentartást, valamint a mindennapos működési költségeket biztosítja. Hangsúlyozta, a migrációs nyomás fokozódása egyre nehezebb helyzetet teremt a térségben élők számára.

Fotós: Arany T. János

– Elsősorban  a határ mentén, a tanyákon, külterületeken élők sínylik meg ezt a helyzetet,  a migránsok károkat okoznak a gazdálkodóknak, egyre több feszültséget, bizonytalanságot okoznak. A mindennapi életben az embercsempészet fokozódását észleljük, ennek következményei pedig egyre zavaróbbak. Az elhagyott autók, a rengeteg szemét, a mezőgazdasági károk és a szubjektív biztonságérzet romlása is jellemző. Annak érdekében, hogy ezzel meg tudjunk birkózni, három pilléren alapuló együttműködést fogalmaztunk meg. Egyrészt a határrendészeti feladatok végrehajtása során folyamatosan pontosítjuk a teendőket, amelyekkel az önkormányzatok segíteni tudják a rendőrség és  a határrendészet munkáját. Másrészt működtetjük a mezőőri szolgálatokat, harmadrészt pedig szervezzük a  civil védelmi rendszert, amely a polgárőrségen alapul – magyarázta Nógrádi. Sánta Gizella hozzátette, már nem csak a határ menti területeken fokozódik a nyomás, hanem a belső településeken, így Ruzsán is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában