Közlekedési akciót tartott a rendőrség az M5-ösön

Fókuszban az embercsempészek és a szabálytalanul közlekedők kiszűrése volt az akció során.

delmagyar.hu

Fotó: Zsaru Magazin

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozott ellenőrzést hajtottak végre az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán 2022. december 15-én délelőtt. A közlekedésbiztonság javítására irányuló rendőri fellépés elsősorban az embercsempészek elfogására, a sztráda leállósávjának szabálytalan használatának kiszűrésére, a nehéz tehergépjárművekkel történő szabálytalan előzések számának visszaszorítására, a követési távolság be nem tartásával szembeni fellépésre és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére irányult.

Az akció során az egyenruhások 7 olyan sofőrrel szemben intézkedtek, akik szabálytalanul előztek nehéz tehergépjárművel. Velük szemben összesen 80.000 forint helyszíni bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzés olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy 10 óra 50 perckor – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – egy 42 éves grúz férfit állítottak meg a rendőrök a sztrádán, Kiskunfélegyháza térségében. A jármű rakterében 30 határsértőt találtak az egyenruhások. A több mint két tucat, magát szír állampolgárnak valló férfi sem a személyazonosságát, sem a magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A grúz állampolgár a gyanú szerint – ellenszolgáltatás fejében – az illegális migránsoknak segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfit előállították és őrizetbe vették, majd kihallgatását követően előterjesztést tettek a letartóztatásának indítványozására. A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában