Megszökött egy embercsempész Ásotthalomnál

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 15 esetben összesen 300 főt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan Magyarország területére lépjenek.

Delmagyar.hu

Fotó: Police.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. december 10-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 182 határsértőt tartóztattak fel és 300 főt megakadályoztak abban, hogy illegálisan belépjenek hazánk területére. 

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 3 esetben összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Nagybaracska és Tompa közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 11 esetben összesen 152 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Öttömös, Röszke, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson Sopron megyében a járőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Rajka közigazgatási területén.

Komárom megyében a járőrök 1 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Tata közigazgatási területén.

Nógrád megyében a járőrök 1 esetben összesen 7 határsértőt tartóztattak fel Rétság közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, indiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 15 esetben összesen 300 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás, az első eset megyénkhez kötődik. Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton 2022. december 10-én 0 óra 20 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú kisteherautót. A sofőr azonban a rendőri ellenőrzést észlelve megállt, kiszállt és elszaladt a helyszínről. A jármű rakterében 13, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Az embercsempészt a rendőrök jelenleg is keresik.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztályának jelzése alapján a rendőrök 2022. december 10-én 9 óra 25 perckor, az M1-es autópályán, Tata közigazgatási területén egy román honosságú járművet vontak ellenőrzés alá, amit egy 19 éves román állampolgár vezetett. A járműben 11, magát marokkói állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Rétság közigazgatási területén, 2022. december 10-én 21 óra 26 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személyautót, melyet egy román állampolgár vezetett, a gépjárműben utasként tartózkodott egy szintén román állampolgár. Rajtuk kívül a gépkocsiban 7, szír állampolgárnak valló személy utazott.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában