Szeged

2023.04.25. 12:30

Videón nézi egymást a vádlott és a bíró

Több mint 1100 távtárgyalást tartottak tavaly a Szegedi Fegyház és Börtönben, vagyis ennyiszer kapcsolták be a bíróságokra videókapcsolaton keresztül a vádlottat. Ez a gyakorlat a koronavírus-járvány idején lett rendszeresen alkalmazott, viszont annyira bevált, hogy egyre többször használják a bírságok és a börtönök.

Suki Zoltán

Költséghatékony és biztonságos is a távtárgyalás. Illusztráció: Bujdos Tibor

Nagyot változott sok bírósági tárgyalás a koronavírus-járvány miatt. A bíróságokon egyre több lett a távtárgyalás. Ez azt jelenti, hogy a vádlottnak nem kell megjelennie személyesen a bíróság előtt, hanem telekommunikációs eszközzel, vagyis tulajdonképpen online hálózaton keresztül tartják a kapcsolatot. A vádlott a börtönben videón látja és hallja a bíróságot, ők pedig ugyancsak egy – a tárgyalóterembe felszerelt tévén – nézhetik és hallhatják, hogy mit mond.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a napokban azt közölte, hogy 2022-ben a hazai börtönökben 13 ezer 362 távtárgyalást tartottak. A Délmagyarország kérdésére pedig azt is elárulták, hogy ebből a Szegedi Fegyház és Börtönben 1155 távtárgyalás volt.

A BvOP ezzel havonta 4-5 millió forintot spórol, hiszen nem kell autóval és kísérettel a börtönbe szállítani a vádlottakat. Ráadásul a biztonsági kockázat is csökken, hiszen a börtönökből nehezebb megszökni, mint egy kevésbé biztosított bírósági épületből.

Az új rendszer pedig minden bizonnyal jól bevált. Ugyanis a BvOP azt is közölte, hogy a telekommunikációs eszközökkel tartott távtárgyalások megtartásához folyamatosan bővítik és fejleszti a szükséges feltételeket. Mostanra pedig már elérték, hogy az ország börtöneiben, összesen 70 videókonferencia-végpont van, vagyis ennyi helyről jelentkezhetnek be videókapcsolaton keresztül a bíróságokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában