Embercsempész bűnszervezet bankárának letartóztatását indítványozta a főügyészség

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a Svédországban élő szír férfinek, aki éveken keresztül mozgatta egy, a szerb-magyar határon működő embercsempész bűnszervezet pénzét.

delmagyar.hu

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított tagja volt egy a déli határszakasz szerb oldalán működő bűnszervezetnek, feladatát képezte a hawala rendszeren keresztül az illegális határátlépőket szállító sofőrök kifizetése. Ennek során az illegális határátlépők letétbe helyezték a határtépést megelőzően a szerb határtól az osztrák határig történő átkísérés és szállítás 1500-3000- eurós fejenkénti díját. Amennyiben a szállítás sikeres volt, akkor mobiltelefonos alkalmazáson keresztül titkosított kódokkal a sofőrök kapcsolatba léphettek a gyanúsítottal, aki budapesti kávézóban vagy piacon kifizette a szervezetnél letétbe helyezettel megegyező összeget a szállítóknak. A férfi az eddigi gyanú szerint 2020-2021-es években volt a bűnszervezet tagja, koordinálta a fentiek szerint az embercsempészéshez kötődő hawala tevékenységből származó pénzek Európára kiterjedő mozgatását. A nyomozó hatóság őrizetbe vette továbbá a férfi egy további szír állampolgárságú társát is, aki a pénzek kifizetésében nyújtott segítséget. – írja sajtóközleményében a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség.

A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Az ügyészi indítványokról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában