Csongrád-Csanád vármegye

2023.07.17. 12:29

Elítélték a határzárat megrongáló férfit

Jogerősen elítélték azt a szír férfit, aki társával egy erővágóval próbálta tönkretenni a szerb–magyar határon felállított kerítést. A társa elmenekült. Közben Csongrád-Csanád vármegyében ismét sok, összesen 320 migránst fogtak el egy nap alatt.

Suki Zoltán

A szír férfi és ismeretlen társa a határzárnál. Fotó: Ügyészség

Egy év két hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Járásbíróság azt a szír férfit, aki megrongálta Ásotthalom közelében a határzárat, és az országból is kiutasították – közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Saághy Flóra hozzátette, hogy az ügyészség a férfit társtettességben elkövetett határzár megrongálása miatt állította bíróság elé. A férfi, és ismeretlen társa múlt hét szerdán hajnali 2 óra körül mászott át létrával a szerb–magyar határon felállított kerítésen. Ezután egy erővágóval levágtak két fémbilincset a kamerarendszerről, majd annak fővezetékét is megpróbálták átvágni, azonban egy közeledő járőr miatt ezzel felhagytak. Kis idő elteltével újra visszatértek, ekkor a vezeték rongálása közben elfogta a férfit a rendőrség, de társa visszamenekült Szerbiába. Az ítélet jogerős. Az embercsempészettel kapcsolatos büntetőügyek szinte mindennaposan a szegedi bíróságokon, amelyből az derül ki, hogy a migráció Csongrád-Csanád vármegyét sújtja a leginkább.

Fotó: Ügyészség

Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig azt közölte, hogy vasárnap összesen 320 határsértőt tartóztattak fel az országban. Közülük Csongrád-Csanád vármegyében, 10 csoportban 298 migránst találtak Ásotthalmon, Mórahalmon és Szegeden. Ugyanaznap a határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán 179 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan magyar területre lépjen. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, kínai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában