Rájuk gyújtotta a házat – tíz évet kapott

Szabó Imre

A Szegedi Törvényszéken bűnösnek találták a vádlottat. Archív fotó: DM

Tíz év fegyházat kapott első fokon, a Szegedi Törvényszéken az a jelenleg 52 éves román férfi, aki 2021 októberében rágyújtotta a házat két bent alvó ismerősére Makón. Több emberen, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, valamint jelentős kárt okozó rongálás és magánlaksértés bűntettében mondták ki bűnösnek. Csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem halt meg. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, tíz évre az országból is kitiltották.

A vádirat szerint a Makón, élettárásával együtt idénymunkásként dolgozó, írni-olvasni nem tudó férfi ittasan, féltékenységből okozott tüzet abban a melléképületben, amit több ismerősükkel közösen béreltek. Miután október 27-én egész nap italozott, dolgozni sem ment, viselkedése miatt a férfit a főbérlő elzavarta, élettársa pedig félelmében elbújt előle. Éjfél után azonban visszatért, bemászott a kerítésen és a szobában felgyújtotta a heverőt, az ajtóhoz pedig hozzávágott egy széket. A tűz gyorsan átterjedt az épület teljes tetőszerkezetére, de az ott alvó házaspár még időben kimenekült, még a gázpalackot is ki tudták vinni. A férfi a disznóólat is megpróbálta felgyújtani, de ebben az időközben megérkező tulajdonos megakadályozta. Az épületben mintegy 5,6 millió forint kár keletkezett.

A férfi következetesen tagadta bűnösségét. Azt mondta, nem ő gyújtotta a tüzet, azt egy erőteljes ajtóbecsapás miatt felboruló felhevített kályha okozta. Sőt, a tűz oltásában is segédkezett. A bíróság álláspontja szerint azonban életszerűtlen volt a vádlott védekezése – ezt a szakértői vélemények, valamint a tanúvallomások mindenben cáfolták.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában