Szeged

2023.10.11. 16:13

Rollerbaleset miatt szállt le a mentőhelikopter a Dóm téren - Galéria

Elütött egy autós egy rollerest szerdán délután a szegedi Dóm téren. Az autó felborult, több utasa is megsérült, a rolleres lány pedig eszméletét vesztette. A helyszínre mentőautók és mentőhelikopter is érkezett. Szerencsére ez csak szimuláció volt, igazából senkinek sem esett baja. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a rolleres közlekedés veszélyeire.

Suki Zoltán

Nagyon sok rollerbalesethez riasztják a mentőket. Fotó: Török János

Megrémülhetett az, aki szerdán kora délután járt a szegedi Dóm téren. A tér kellős közepén egy autó állt a feje tetején. Nem mesze tőle pedig egy lány feküdt, aki rollerral közlekedett, amikor elütötte az autó. Szerencsére mindez csak színjáték volt, mentéstechnikai bemutatót tartottak a mentők a tűzoltókkal és a rendőrökkel közösen, hogy a rollerbalesetekre figyelmeztessenek. Emellett az is apropóul szolgált a szimulációnak, hogy Szegeden tartja vándorgyűlését a Magyar Traumatológus Társaság.

Az Országos Mentőszolgálat Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, hogy az utóbbi időben nagyon gyakran hívják őket olyan balesethez, amiben a rolleresek az érintettek.

Nem telik el úgy hét, hogy ne lenne akár lábhajtásos, akár elektromos rollerrel baleset. Maga a roller jó közlekedési eszköz, de vannak veszélyei, amikre viszont fel lehet készülni 

– fogalmazott Hangai József. Ehhez pedig nem kell más, mint bukósisak, kéz-és lábvédő. 

 

Azt látjuk, hogy aki viseli ezeket a védőfelszereléseket, az könnyebb sérüléseket szenved, aki nem, az pedig súlyosabban sérül. Mi most itt azt szimuláltuk, hogy egy autó elüt egy szabálytalanul közlekedő rollerest, és a sodródástól a kocsi is felborul 

– mondta a szóvivő.

Az eljátszott balesetnek egy életveszélyes, egy súlyos és egy könnyebb sérültje volt. Őket a szegedi mentőállomás egységei látták el, de mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Azt pedig már a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője mondta, hogy a tűzoltóknak az volt a szerepük, hogy segítsék a mentők munkáját. 

Ilyenkor megközelíthetővé tesszük a sérülteket, biztosítjuk a helyszínt, és például áramtalanítjuk a járművet 

– mondta Molnár Krisztina.

Varga Endre traumatológus professzor pedig azt közölte, hogy a bemutatót a laikus közönségnek szervezték. A professzor is azt kérte a nézelődőktől, hogy ne igyanak, ha rollereznek, egyedül használják a járművet, és viseljenek védőfelszerelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában