Csongrád-Csanád vármegye

2023.10.25. 07:00

Tízmillió forintot csaltak ki az interneten egy asszonytól

Nem győzik felhívni az emberek figyelmét a rendőrök az internetes csalásokra. Szinte naponta közölnek ezzel kapcsolatos híreket, mégis úgy tűnik, hogy alig fogadják meg a tanácsaikat. A napokban egy vármegyei asszonytól csaltak ki 10 millió forintot. Arról, hogy mikre kell figyelni, hogy senki se váljon áldozattá M. Toronykőy Márta, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője beszélt lapunknak.

Suki Zoltán

Semmilyen kódot nem szabad megadni, a bankok pedig nem is kérnek ilyeneket. Illusztráció: Pesti Tamás/MW

Heti 10-15 feljelentés érkezik a rendőrségre valamilyen internetes csalással kapcsolatban

 – mondta lapunknak a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. M. Toronykőy Márta beszámolt egy nemrég történt esetről is. Egy idősebb embert kerestek meg telefonon, és egy nő egy bank alkalmazottjának adta ki magát. Bizalomgerjesztően beszélt, és azt mondta, hogy az elmúlt időszakban kétszer is próbáltak a bankkártyájáról pénzt leemelni. A hívott asszony eleinte bizalmatlan volt, és nem akarta megadni az adatait.

Ekkor kezdődött a színház. A telefonálók egy call center működését játszották el. Ide-oda kapcsolgatták az idős asszonyt, aki végül egy „informatikussal” beszélt, és letöltött egy olyan alkalmazást, amivel át tudták venni a számítógépe felett az irányítást, és több mint 10 millió forintot emeltek le a számlájáról

 – tette hozzá M. Toronykőy Márta.

Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy semmilyen kódot nem szabad megadni senkinek. Ráadásul egy bank sosem kér ilyet, ahogyan azt sem, hogy programokat telepítsünk a gépünkre. A legfontosabb pedig, hogy ilyenkor azonnal fel kell hívni a saját bankunkat, hogy utánanézzenek a problémának.

M. Toronykőy Márta arról is beszélt, hogy létezik egy kiberpajzs.hu nevű oldal, amely nemrég újult meg. Az összes olyan információt tartalmazza, ami a jelenleg rendszeresen előforduló internetes és telefonos csalásokkal kapcsolatos. Ha valaki ezt tanulmányozza, jó eséllyel elkerülheti az áldozattá válást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában