Bűncselekmény is lehet abból, ha találunk valamit

Suki Zoltán

A kulcscsomó és a tornazsák is sláger, de mobiltelefont, ruhákat, ékszereket, és még szinte mindent hagytak már az utasok a Szegedi Közlekedési Kft. járatain. Ezt onnan lehet tudni, hogy a cég a honlapján közé teszi az elhagyott, és megtalált tárgyak fényképét, és visszaadják annak, aki elhagyta. Csakhogy ez nem bemondásra megy, hanem igazolni kell, hogy valóban a mienk a megtalált dolog. Meg kell adni az elvesztés idejét, helyét, el kell mondani, hogy hogy néz ki az elveszett tárgy, nagyjából mekkora, és milyen márkájú. A kiadáshoz pedig még kell a személyi igazolvány és a lakcímkártya is.

A talált tárgyakat nem szabad megtartani, mert az bűncselekménynek számít. Ráadásul egy-egy elveszett tárggyal akár további bűncselekményeket lehet elkövetni. Ha például az elhagyott tárcánkban volt az igazolvány és a kulcsok, akkor a nem túl becsületes megtalálóból könnyedén betörő válhat. Hasonló a helyzet a bankkártyákkal, főleg, ha a PIN-kód is mellettük van. Ilyenkor a kártyát természetesen azonnal le kell tiltani. Ami pedig a legfontosabb: ha valaki készpénzt talál, azt sem tarthatja meg, le kell adnia a rendőrségen. A törvény szerint a talált dolog akkor lehet a megtalálóé, ha a tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában