Szívbeteg férfi családjának a háza égett le Térváron – Galéria

Szenteste előtt egy nappal csaptak fel a lángok Mára Andrásék térvári házában. A garázs és a tetőszerkezet teljesen megsemmisült, de a ház lakórészét sem lehet használni jelenleg. A háromgyermekes apa és ismerősei már elkezdték a romok eltakarítását, de még sok munka vár rájuk, amíg visszaköltözhetnek az otthonukba. Most mindenki rajtuk próbál segíteni a faluban.

Suki Zoltán

Éjjel-nappal dolgoznak, hogy minél hamarabb visszaköltözhessenek a házba. Fotó: Karnok Csaba

Huszonharmadikán este tíz óra körül pattant ki egy szikra a szalmatüzelésű kazánból, ami begyújtotta a körülötte lévő tárgyakat és törmeléket. A tűz pedig elérte a gázpalackot és a benzineskannákat is

 – mondta lapunknak Mára András arról, hogy mi történt velük szenteste előtt egy nappal.

A tüzet szerencsére időben észrevették, és senki sem sérült meg, de a ház jelenleg lakhatatlan. A férfi mindezek ellenére egyébként nem panaszkodik.

Megmaradtak a ruháink, ez egy nagyon pozitív dolog. Tulajdonképpen a konyha és a fürdőszoba is viszonylag épen maradt. A mennyezet viszont leszakad, és az oltáskor a víz is komoly károkat okozott. De láttam olyat, akinek tényleg mindene odaveszett, mi szerencsére jobban jártunk 

– tette hozzá a férfi.

Mára Andrásnak eddig sem volt egyszerű dolga, szívbeteg, szívritmus-szabályozója van, de mindezekkel együtt dolgozik. A férfi éjszakánként biztonsági őrködik, nappal pedig a ház romjait takarítja. Elmondta azt is, hogy a családot azért jobban megviselték a történtek, mint őt. A többiek most Csanádpalotán laknak, ő a kocsijában pihen naponta néhány órát. Arra már kaptak ígéretet, hogy a gyerekek beköltözhetnek Szegedre az egyik ismerősükhöz, hogy tudjanak iskolába járni, ha vége lesz a téli szünetnek.

Amikor ott jártunk, a házon többen is dolgoztak. Igyekezniük kell, mert egyre több felajánlás érkezik, de a szakemberek csak akkor tudnak elkezdeni dolgozni, ha le lesz takarítva a terep, ezért tényleg mindig nyüzsög valaki a leégett ház körül.

Ráadásul az adományok is folyamatosan érkeznek, amiket a település polgármestere koordinál. Ferenczi Ferenc elmondta, hogy rengetegen felajánlás és segítség érkezett már a tűz utáni első napon.

A tragédiát követő nap reggelén szomszédok, barátok segítségével megkezdődött a megmaradt értékek védelme. A tűzoltásában résztvevő Tiszaszigeti Önkéntes Tűzoltók szombat délelőttjüket feláldozva távolították el a leégett tető maradványait, és felhúzták a takarófóliát a megmaradt házrészekre, amely védelmet nyújt addig, míg a helyreállítási munkák meg nem kezdődhetnek

 – tette hozzá a polgármester, aki szerint jelenleg leginkább tartós élelmiszerre van szüksége a családnak, hiszen – ahogy említettük – szerencsére a ruháikat egyéb értéktárgyaik nagy részét sikerült megmenteni.

De ami ennél is fontosabb: a legjobban a pénzadományokat tudnák felhasználni, hiszen építőanyagokat kell vásárolniuk, hogy újra saját otthonukban élhessenek. Ferenczi Ferenc azt kéri, hogy aki tud segíteni, az utalja el a legkisebb összeget is a 12067008 01779417 00100003-as bankszámlaszámra. A címzett Mára András, a közlemény rovatba pedig azt írják, hogy „adomány a tűzkár enyhítésére.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában