Két migránst állított meg a határkerítés

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor / Illusztráció

Összesen két illegális bevándorlót akadályoztak meg a rendőrök szerdán a határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán, hogy illegálisan átlépjék az országhatárt

 – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság.

Arról pedig már az MTI számolt be, hogy a román határrendészet nagyváradi regionális felügyelőségének parancsnoka szerint tavaly kétszeresére nőtt az illegális migráció 2022-höz képest az Arad és Bihar megyei magyar határszakaszon. Marin Bondar elmondta, hogy a román–magyar határszakasz több mint kétharmadáért felelős nagyváradi regionális felügyelőség határrendészei tavaly 11 ezer 672 határsértőt állítottak meg, ami történelmi csúcsnak számít, és csaknem kétszerese a 2022-es 6907-es adatnak. A legtöbb észlelés 2023 áprilisában volt, amikor több mint 1500-an próbáltak illegálisan kijutni az országból a román–magyar határon.

Elhangzott az is, hogy a zöldhatáron 2448-an, míg a határátkelőkön járművekben elbújva további 7645-en próbálkoztak. Az észlelt migránsok közül a legtöbben Pakisztánból, Bangladesből, Nepálból, Srí Lankából, Indiából származtak. 2022-höz képest tavaly másfélszeresére, 540-re emelkedett a határsértőket segítő, tetten ért embercsempészek száma, és csaknem kétszer annyi határsértő kért menedéket Romániában, mint egy évvel korábban, számuk 3670-ről 6240-re emelkedett.

 

KÉPALÁ:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában