Kevesebb tűzeset volt tavaly

A hivatásos tűzoltóknak tavaly összesen 2256 helyre kellett vonulniuk Csongrád-Csanád vármegyében. Ez ugyan több, mint egy évvel korábban, de tűzesetből kevesebb volt. A vármegyei katasztrófavédelem igazgatója, Szatmári Imre a napokban ismertette az igazgatóság tavalyi évét.

Suki Zoltán

Kevesebb szabadtéri tűz volt tavaly, mint egy évvel korábban. Archív fotó: Tóth Imre/MW

A napokban tartotta évértékelő rendezvényét a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Szatmári Imre igazgató arról beszélt, hogy az egyes szakterületen milyen adatokat és eredményeket hozott a 2023-as esztendő. Kiderült, hogy tavaly a hivatásos egységek összesen 2256 káreseményhez vonultak a vármegye településein. A beavatkozások száma az előző évhez képest összességében 13 százalékkal nőtt. A növekedést a műszaki mentések, azon belül is leginkább a viharkárok emelkedése okozta.

Tüzekből viszont szerencsére jóval kevesebb volt 2022-höz képest. Összesen 1014 tűzesethez riasztották 2023-ban, ami csaknem negyedével kevesebb az előző évinél. A szabadtéri tűzesetek száma az előző évhez képest 40 százalékkal csökkent, elsősorban a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően. A lakástüzek száma pedig 7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Az igazgató kiemelte, hogy a hivatásos egységek beavatkozásai mellett kiemelkedő jelentőségű az önkéntes tűzoltók által végzett munka is. A vármegyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek 2023-ban 430 beavatkozást végeztek a hivatásos tűzoltókkal együtt. Ez két és félszerese a 2020 előtti évek átlagának. Az önkéntes tűzoltók mellett egyre nagyobb számban vannak jelen a területen az önkéntes mentőszervezetek is. Mára már több mint ötszáz tagja van a vármegye településein működő összesen 37 mentőcsoportnak. A tagok 2023-ban 171 esetben vettek részt a káresemények felszámolásában.

A rendezvényen Fülep Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője elmondta, hogy a vármegyei igazgatóság számos olyan tevékenységet lát el a mindennapokban, amelyek lokális feladatokat jelentenek a munkatársaknak, de az egész országra kihatnak. Ilyen például a déli határon belépő, veszélyes árukat szállító járművek ellenőrzése. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában