Állítólag rovat

2019.09.26. 11:17

Legendárium: Szegeden hordtak először farmert, még Amerikát is megelőztük

Máig a legnépszerűbb viselet a világon, mozisztárok tették naggyá, az amerikai kultúra egyik fontos jelképe lett, pedig nem az Egyesült Államok érdeme, hanem Szegedé – a farmert ugyanis itt találták fel. Már 25 évvel az eredeti szabadalom előtt.

delmagyar.hu

Kék nadrágok.

Forrás: arcanum.hu

Ha a világon egyvalami biztosan amerikai találmány és jelkép, akkor az a farmernadrág – gondoltuk eddig. Nos, ez nagy tévedés! Legalábbis a szegedi legendárium szerint, ami évtizedekkel korábbra teszi az első farmer elkészítését, mint ahogy azt az Egyesült Államokban szabadalmaztatták.

Vitorlavásznat festettek be

Magyarországon a farmer gyakorlatilag forradalmi idők forradalmi viselete volt. A legenda szerint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején, a szegedi várban készültek a nadrágok, mégpedig katonák számára. Ekkoriban ugyanis olasz munkások dolgoztak a környéken, akik vitorlavásznat gyártottak, amit a város számára adományoztak. Ezeket a helyiek befestették kékre, majd ebből varrattak nadrágot a katonáknak, akik így farmerban vonultak a frontra. Ebből kiindulva nem elvetendő gondolat, hogy a magyarok már 1848-ban viseltek farmernadrágot, az amerikaiaknak pedig még évtizedeket kellett várniuk.

Kék nadrágok.
Fotó: arcanum.hu

Nem kell sokat mosni

Sokan mossák a farmereket hetente, hiszen koszolódnak, mint minden más ruhadarab. A Levi’s azonban a mai napig más állásponton van. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy a lehető legritkábban mossa a farmert, hiszen azok elkophatnak, összemehetnek. Nem véletlenül terjedt el a mondás: akkor jó a farmer, ha az megáll a saját lábán!

További érdekességek a Borsonline.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában