Könyvbemutató

2019.10.15. 20:17

A kortárs Horthy Miklósról

– Nehéz megmondani, miért kezdtem foglalkozni Horthy Miklós életével, hiszen ahhoz a korszakhoz családi kötődés nincs. Úgy gondolom, ez felső elrendelés volt, nincs más magyarázat – mondta a kiadó, Máthé Erika a kortárs Edgar von Schmidt-Pauli által írt Horthy Miklós című kötet bemutatóján tegnap a vásárhelyi Emlékpontban.

I. P.

A kiadó Máthé Erika a Horhy Miklós kormányzóról szóló kötettel.

Fotó: Imre Péter

A vendéggel Nagy Gyöngyi beszélgetett.

Kiderült, egy herendi Horthy-fej volt az első kapocs, ami 2003-ban került a tulajdonába. Elkezdett kutatni, korabeli dokumentumokat, cikkeket gyűjteni a kormányzóról, majd egy internetes árverésen megvette a már említett könyvet, ami 1936-ban, majd 1943-ban jelent meg Németországban. És most először magyarul. Annak idején maga Horthy is olvasta és hitelesnek tartotta ezt az életrajzot, ezért tiszta forrásnak tekinthető – jegyezte meg Máthé Erika.

– Sokat mesélt nekem arról a korszakról és Horthy Miklósról vitéz Major Lajos, és a történetek alapján pozitív, nem fasiszta és zsidógyilkos kép alakult ki bennem. Azt mondta: soha ne felejtsd el csillagom, ha nincs Horthy Miklós, ma nincs Magyarország, mert 1919 után ő és társai mentették meg – idézte fel Máthé Erika.

Azért Máthé Erika adta ki a könyvet mert más kiadók kényes témának, a fordítást és a cérnafűzött kötéstechnikát drágának tartották. Az életrajz nem teljes, hiányzik belőle az 1943 utáni, a zsidókérdést is érintő időszak.

A kiadó Máthé Erika a Horhy Miklós kormányzóról szóló kötettel.
Fotó: Imre Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában