A cégek versenyképessége múlik a felnőttoktatáson

2019.11.13. 18:21

A munkavállalók képzése befektetés a jövőbe

Felértékelődött az oktatás szerepe a gazdasági életben. A szakképzett munkaerő elfogyott, a technológiai fejlődés pedig annyira gyors, hogy csak a cégen belüli képzésekkel tudják versenyképességüket megőrizni a mikro-, kis- és középvállalkozások. Ráadásul a munkahelyi képzéseket most az állam is támogatja: a GINOP programban akár a költségek száz százalékát megtérítik.

Jeszenszky Zoltán

Információs nap a munkahelyi képzésekről a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Fotó: Frank Yvette

– Olyan mértékben felgyorsult a technológiai fejlődés, hogy azzal már az oktatás egyik szintje sem tud lépést tartani – mondta Kőkuti Attila a munkahelyi képzésekkel foglalkozó fórumon. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a jövőben át kell alakulnia az oktatásnak. Az iskolákban az alapokra, az alapkompetenciák képzésére kell hangsúlyt fektetni, a szakmai tudást pedig a munkahelyeken kell megszerezniük a munkavállalóknak.

Bessenyei Zsolt a Bonafarm Zrt. hr.vezetõje.
Fotó: Frank Yvette

A felnőttképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak azonban több tévhittel kell megküzdeniük. A cégvezetők egy része azt hiszi, hogy ha képzik munkavállalóikat, akkor azok a tanfolyam befejezése után, magasabb fizetésért továbbállnak, vagy saját vállalkozást indítanak. Madarász Erik, a Soter-Line Oktatási Központ oktatási igazgatója szerint pont az ellenkezője történik: a képzéseknek munkaerő-megtartó hatása van. Ismer olyan vendéglátóipari vállalkozást, ahol az évi 40 százalékos fluktuáció a minimális szintre csökkent.

Dr. Kõkuti Attila a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Fotó: Frank Yvette

– Ma már nem titok, hogy elfogyott a munkaerő. Ez nemcsak a szellemi, hanem a fizikai dolgozókra is igaz – mondta lapunknak Bessenyi Zsolt, a Pick HR vezetője. Mivel a toborzás már nem elég hatékony, felértékelődtek a vállalaton belüli képzések. A cégnél például a betanított munkásokat próbálják meg szakmunkás bizonyítványhoz juttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában