Valaki nagyon nem akarta, hogy roma önkormányzat alakuljon Pitvaroson

2019.11.11. 18:33

Feltörték az e-mailjét, a nevében visszaléptek a jelöltségtől

A választások előtt több településen is visszaéltek a személyes adatokkal. Néhány napja a vásárhelyi önkormányzat tette közzé, hogy valaki az önkormányzat adatbázisából kormánypárti- és ellenzéki jelöltek és családtagjaik személyes adatait kérte le. Pitvaroson majdnem meghiúsult a roma nemzetiségi választás egy levelezés feltörése miatt. Szegváron pedig két önkormányzati dolgozó Facebookját törték fel.

Kovács Erika

Facebook-profilokat próbáltak feltörni a választások előtt.

Forrás: Illusztráció:

Fotó: Frank Yvette

Pitvaroson majdnem megfúrta valaki a roma kisebbségi önkormányzati választást. Egy ismeretlen tettes ugyanis feltörte Venyercsán Nándor e-mailjét. A férfi nevében levelet írt a Helyi Választási Bizottságnak, hogy lemond a roma jelöltségéről, egy másik e-mailben pedig azt kérte, hogy a román nemzetiségi önkormányzat jelöltjei közé vegyék fel.

– Ezt a választási bizottság leveléből tudtam meg pár nappal az október 13-i voksolás előtt. Azt hittem, hogy megáll a szívem, csak kapkodtam a fejem – mondta a férfi, aki a Fiatal Romák Országos Szövetsége, a FIROSZ képviseletében indult a választáson.

– Eszem ágában sem volt, hogy visszalépjek és átigazoljak egy másik nemzetiséghez. Ráadásul igaz, hogy volt e-mail címem, de én azt soha nem használtam. Mindent személyesen, vagy hagyományos levélben intéztem. Gyorsan bementem az önkormányzathoz, hogy beszéljek erről a jegyzővel. Néhány órával később pedig már a rendőrségen voltam, hogy feljelentést tegyek ismeretlen tettes ellen. Éppen a napokban érkezett meg a levél, hogy nem is szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt nyomoznak.

Facebook-profilokat próbáltak feltörni a választások előtt.
Fotó: Frank Yvette / Illusztráció

Venyercsán Nándornak fogalma sincs, hogyan törhették fel a levelezését. Ráadásul így majdnem meghiúsult a roma nemzetiségi választás Pitvaroson, mivel csak két jelölt maradt a szükséges három helyett. Végül a szegedi Területi Választási Bizottság hatályon kívül helyezte a pitvarosi bizottság döntését, így Venyercsán Nándor elindulhatott.

– Nem tudom, hogy ki és miért akarta megfúrni az indulásomat, hogy ki akart velem, vagy egyáltalán a pitvarosi romákkal kibabrálni. Senkinek sem kívánom azt a három napot, amíg azért rohangáltam, hogy kiegyenesedjenek a dolgok – mondta a férfi.

Szegváron két önkormányzati dolgozó Facebook-profilját akarták feltörni. Erről Gémes László, Szegvár volt polgármestere, a Csongrád Megyei Önkormányzat azóta megválasztott elnöke beszélt a Kurca Televízióban, nem sokkal a választás után.

– A munkatársaim Facebook-os profilját Hódmezővásárhely irányából föltörték. Ha valaki idegen eszközről bejelentkezik, azt kiírja a gép – említette meg a tévés interjúban Gémes László.

Néhány napja lapunk is beszámolt arról, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál valaki a választást megelőző hónapokban ezer körüli adatot kérdezett le, kormánypárti és ellenzéki jelöltek és családtagjaik személyes adataiba is belenézett. Hogy milyen célból, és mi lett az adatokkal, ezt nem tudni. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen. Vizsgálják, hogy a volt dolgozó azonosítójához kik férhettek hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában