Helyi közélet

2019.12.28. 11:49

49 millióból újították meg Algyő záportározóját

A tározó lehetővé teszi a csapadékvizek helyben tartását, ami egyrészt a belvízi időszakokban történő hatékonyabb belvízmentesítést, másrészt a vízhiányos időszakokban a helyi vízkészletek megőrzését segíti elő.

Munkatársunktól

Algyő belterületi csapadékvizeinek egy része a 47-es számú főút alatti átereszeken keresztül korábban növényzettel sűrűn benőtt, vízállásos területre érkezett. Erről a területről a vizek szabályozás nélkül egy természetben kialakult árokszerű nyomvonalon keresztül tovább folytak a Tökösdűlői-csatornába. Azonban ennek területén felszíni elöntések alakultak ki, ezért korábban záportározót hoztak létre, amit most 49 millió forintos uniós forrás segítségével megújítottak – derült ki az önkormányzat közleményéből.

Mint írták, a tározó lehetővé teszi a csapadékvizek helyben tartását, ami egyrészt a belvízi időszakokban történő hatékonyabb belvízmentesítést, másrészt a vízhiányos időszakokban a helyi vízkészletek megőrzését segíti elő. A beruházással csökkent a Tökösdűlői-csatorna terhelése nagy záporok esetén. Az új vízszintszabályzó műtárgy megépítésével megoldódik a folyamatos elvezetés is.

A záportározó összeköttetésben van a befogadó Tökösdűlői-csatornával. A záportározó és a csatorna közötti, jelentősen feliszapolódott, fákkal, bokrokkal benőtt árkot is kitakarították a projekt során.

(Leadkép: algyo.hu – a szerk.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában