Helyi közélet

2019.12.11. 09:58

Kinevezték Szabó Gábort a szegedi ELI-ALPS élére

Az egyetem korábbi rektora, Szabó Gábor lézerfizikus irányítja januártól az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot. Az akadémikus úgy fogalmazott, elkötelezett aziránt, hogy a szakembercsapattal egy olyan nyitott lézeres kutatási intézményt hozzanak létre, amely világhírű lehet.

Hajó Edina

Januártól már Szabó Gábor vezeti a kutatóintézményt. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

November elején Szegeden jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy januártól Szabó Gábor szegedi lézerfizikus lehet az ELI új vezetője. A jelenlegi vezető, Jakab László megbízatása december végén lejár, ezért van szükség januártól új ügyvezetőre. Tegnap vált hivatalossá, hogy 2020. január 1-jétől Szabó Gábor okleveles fizikus, egyetemi tanár vezeti az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot. A professzor 2006–2010 között meghatározó szerepet töltött be abban a tudományos pályázatban, amelynek köszönhetően a kutatóközpont Szegeden jöhetett létre, 2010 óta pedig a központ tudományos tanácsadó testületének tagja.

Januártól már Szabó Gábor vezeti a kutatóintézményt. Fotó: Karnok Csaba

Szabó Gábor lapunknak elmondta, kicsit gondolkodott, elvállalja-e a posztot, szerinte hamarosan át kell adnia a fiataloknak a stafétát, ám most olyan ügyvezetőre volt szükség, aki nemzetközileg is ismert.

– Ugyanakkor nem lennék alkalmas ügyvezetőnek, ha nem lettem volna 8 évig rektor. Egy ügyvezetőnek tisztában kell lenni a gazdasági alapokkal, pláne, hogy ez egy állami cég, amely kormányzati forrásokkal gazdálkodik, így a költségvetéshez sem árt érteni – hangsúlyozta. Elkötelezett aziránt, hogy együtt az ott dolgozó tehetséges szakembercsapattal egy olyan nyitott intézményt hozzanak létre, amely a világ vezető attoszekundumos felhasználói létesítményévé válhat.

Vannak olyan kutatások, amelyek már zajlanak az ELI-ben, folyik a világszínvonalú lézerrendszerek beüzemelése. Szabó Gábor elmondta, 2022-re valósulhat meg az, hogy minden a helyén legyen, és minden úgy működjön, ahogyan kell.

– A lézeres kutatóközpontnak nagyon fontos feladata a felhasználók kiszolgálása, fő célunk, hogy a tudomány bármely területéről érkező magas szintű tudományos projektet benyújtó felhasználókat kiszolgáljuk eszközzel és tudással. Ezt a funkciót úgy képzelem, hogy senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy Nobel-díjat szerezzen, de az a cél, hogy másokat segítsen Nobel-díjhoz – tudatta az ELI új ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában