Helyi közélet

2019.12.19. 16:22

Telt ház a szentesi hajléktalanszállón

I. P.

– Az összes férőhelyünk foglalt, vagyis telt ház van – mondta Berki András, a szente­­si hajléktalanszálló vezetője, egykori ismert vízilabdás.

Az 56 férőhelyes intézményben 26 az ingyenes menedékhely és 30 a térítéses átmeneti szállás, amiért 13 ezer 800 fo­­rintot kell fizetni.

A telt ház azonban nem azt jelenti, hogy már egy rászoru­lót sem tudnak fogadni. Az ok­­tóberi fűtési szezon, vagyis a várható hidegebb időjárás be­köszöntével a törvény szerint lehetőség van bővítésre, ami tízszázalékos, vagyis hatfős lehet.

De Berki Andrástól megtudtuk, hogy krízisidőszakban, azaz fa­­gyok idején, ha tudnak, to­­vábbi fedélnélkülieket is befogadhatnak, és ők is meghúzhatják magukat az intézményben.

– Azokról sem feledkezünk meg, akik semmilyen körülmények között nem akarnak beköltözni, még télen sem, a hajléktalanszállóra. Őket szociális ellátás keretében rendszeresen látogatjuk, takarót, különböző élelmiszereket, például konzerveket és forró teát viszünk nekik.

Akik nem közterületen tartózkodnak – ott a törvény szerint nem lehet életvitelszerűen lenni –, hanem be­­engedik őket egy telekre, egy sufniba, vagy a magánte­rületen álló lakókocsiban húzzák meg magukat, azokkal nem tudunk mit kezdeni. Erőszakkal nem vihetjük be őket a szállóra – részletezte.

Ilyen esetekben tájékoztatják az érintetteket a lehetőségről, ám amennyiben nem élnek vele, nem tehetnek semmit, el kell fogadniuk a döntésüket.

Berki András, a szentesi hajléktalanszálló vezetője hozzátette, az ajtajuk mindig nyitva áll minden segítségre szoruló rászoruló előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában